Det är kul att uttrycket "multitasking" har slagit igenom på bred front, med tanke på hur obskyrt det kändes när man köpte sin första Amiga. Vad finns det för andra sådana där datatekniska uttryck som kan komma att leta sig in i vardagsspråket inom en snar framtid? Delat minne? Thread pools? Multipelt arv? Turingmaskin?
Whatever, någon snubbe som heter Paul E. McKenney skriver om hur osvårt det är med parallellprogrammering. Han har en bra poäng och argumenterar för den på ett bra sätt, eller åtminstone emot den motsatta ståndpunkten.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
4 kommentarer:
Jag såg nyligen en länk till en artikel om hur vi människor egentligen inte "multitaskar", utan bara byter fokus snabbt mellan olika uppgifter:
"People can't multitask very well, and when people say they can, they're deluding themselves," said neuroscientist Earl Miller. And, he said, "The brain is very good at deluding itself."
Miller, a Picower professor of neuroscience at MIT, says that for the most part, we simply can't focus on more than one thing at a time.
What we can do, he said, is shift our focus from one thing to the next with astonishing speed.
Det vill säga precis som en dator - metaforen håller. (I alla fall en sån här vanlig dator som jag förstår mig på, numera är det väl allt parallellt och quantum computing.)
Är delat minne detsamma som kollektivt medvetande?
Man ska ju inte hänga upp sig på detaljer som tar fokus från sakfrågan, med med en uppsyn som McKenneys har man per definition rätt!
Simon: Illusionen av att jag kan lyssna på ett ljud och titta på en bild samtidigt är i alla fall mer påtaglig än den att min dator kan köra flera program samtidigt. Fast nu är ju min dator en sådan här dualcore, vilket gör mig ännu mer astonishing. Så jag multitaskar minst lika som en dator, oavsett vad Earl Miller vill kalla det.
Jon: Nej. Fast ja.
Skicka en kommentar