I Språkrådets nyordslista för 2009 kan man lära sig "fina ord": fiskpedikyr, fröbomba, fuldelning, grindstad, stuprörspolitik.
Farmor fyller 90.
Jag försöker fatta vad man egentligen ska göra åt att typisk objekt-orienterad design skapar farlige monster. DCI och COP är rätt abstrakt, men känns rätt. Jag går igenom en del kod jag har liggande och observerar 12 olika observer-implementationer i samma program. Jag har lärt mig att interfaces och mixins inte är samma sak.
Google Go verkar väldigt, väldigt vettigt, vilket kanske inte är så konstigt med tanke på upphovsmännen.
2010-01-01
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
11 kommentarer:
Tack för tipset om Go. Det verkar coolt.
Fast, det här med initialiserare i if-statements... Alltså.. som jag förstår det kan man skriva:
if a := f(); a {
do_shit(a)
}
I stället för det mer läsbara:
a := f()
if (a) ....
Why? Jag antar att de ville rädda c-style brevity typ: "if (a = f()) { do_shit(a); }", men utan de möjligheter till missförstånd som detta öppnar för. Men jag tror man öppnar för nya. Och, it doesn't make sense, läsbarhetsmässigt. Här tycker jag man har tänkt för mycket "C" och för lite "Python".
Samma sak med att man i stället för "while" skriver "for". Men det kanske har sina skäl.
Jag har inte kollat på det i så mycket detalj, men jag håller med om att läsbarheten kan försämras av en hel del av deras smarta convenience-grejer.
Men de är väldigt 2009 på ett sympatiskt sätt med objektorientering istället för klassorientering och parallelliseringsgrejerna.
Jo, parallelliseringsgrejerna och interface-systemet är ju rätt intressant. Resten verkar mest vara syntaktiskt socker.
Annars betyder "世界" (shìjiè på kinesiska, sekai på japanska) "värld". Jag antar att det är för att visa att man är Unicode-medvetna.
Jag vet inte om jag skulle kalla det för syntaktiskt socker, det är mycket mer högnivå än C-familjen utan att förlora speciellt mycket prestanda, du har motsvarande GCD inbyggt, istället för att vara det 14-e alternativet för att hantera parallellism, du har ett jättesnabbt byggsystem. Det är inte som att de har tagit C och lagt till fiffiga grejer, det känns som om de seriöst har gjort ett försök att börja om från början, i och med att det faktiskt är en hel del som inte finns där också.
Nu måste jag dela med mig av en intressant observation. Det uppstod ju en liten beef mellan Google och skaparna av ett redan existerande programmeringsspråk som heter Go!, notera utropstecknet.
Well, exakt samma konflikt finns i popmusiken mellan 1980-talsbandet The Go Team och 2000-talsbandet The Go! Team. Är inte det ganska fantastiskt?
Meh. Fuckade länkar. The Go Team och The Go! Team. Kolla gärna vem som har tagit den översta bilden i den senare artikeln.
Det är läskigt, men ger samtidigt en möjlighet att extrapolera. Vilken blir nästa Go-konflikt?
Skagedal (Skadeglad) är Wikipedia-kändis! Go Skagedal!
Ja, på disambigueringssidan för ordet Go ser man att det inte är en ovanliga konflikt - det finns förstås även band som heter "Go" och "Go!". Samt "The Go", men "The Go!" saknas. Även "The! Go" finns inte.
Massor med olika låtar som heter "Go", "Go!" och till och med "Go!!!" finns.
Jag vill starta ett band som heter "The Beatles!".
/Skadegla
Status på detta?
På mitt jobb brukar vi ofta skriva "status på detta" när någon som av "fotsoldaterna" är långsamma med sina jobb. Då ökar effektiviteten! hälsningar Krister
Skicka en kommentar