2009-12-19

EU-ordföranden, statsminister Fredrik

God jul snart då!

Jag tittar lite på nyheterna. På svt.se står det så här i en ingress: "EU-ordföranden, statsminister Fredrik, uttrycker frustration över resultatet av klimatmötet i Köpenhamn." Så jävla roligt.

Men han är inte bara rolig när man pratar om honom, utan även när han pratar själv. Det gick ju åt helvete i Köpenhamn. Vad är problemet? Vi kollar på några lösryckta citat:

"När det gäller Kina är inställningen att tillväxt går före allt annat." Sure, precis samma gamla U-I-fråga som vanligt: de tycker att de borde få uppnå vår nivå innan vi ska ställa vår typ av krav på dem.

"Världen består inte av 193 demokratier som nu står till svars inför sina väljare." Okej, så om du frågar en typisk väljare om de vill göra sig av med bilen så menar EU-ordföranden, statsminister Fredrik att han/hon skulle göra det för miljöns skull?

Problemet är att demokratier, precis som diktaturer, ser till sina lokala intressen, även om det i demokratier typiskt görs på ett mindre godtyckligt absurt sätt. Ska man lösa globala problem så behövs det någon som har global auktoritet.

1 kommentar:

Olof sa...

Lustigt att det här demokratiargumentet sitter så djupt. Det räcker väl att konstatera att Kina och Indien båda vill ha liknande policy för att se att det inte är så enkelt. Å andra sidan är ju moderaterna närmare neocons än de flesta andra partier, så att EU-ordföranden, statsminister Fredrik tar upp detta är kanske inte så konstigt.