2011-02-15

Super-chocken på Ballmers sprit-fest i Nokias bastu

Hej, hej, tjenare!

Okej, så rykten går återigen om att Apple ska släppa billigare telefoner och Sony-Ericsson lanserar sin Playstation-telefon, som det gått rykten om sedan långt innan den började utvecklas. Men ingenting slår Nokia-Microsoft-dealen den här veckan.


Nokia överger sina båda open source-system för att suga i sig Ballmers slutna, onda saft. Nokia har aldrig varit ett bolag som har kunnat utveckla mjukvara. Sedan iPhone kom har de ryckt än hit, än dit (eller snarare svajat, "ryckt" låter som att någonting någonsin skulle ha kunnat gå fort), utan att lyckas lappa ihop ett UI som ser okej ut. Problemet är att de vid något tillfälle har lärt sig att tänka i termer av "plattformar", och en plattform är alltid lösningen. Hade de fattat vad lösningen på problemen var så kanske jag inte hade jobbat på RIM idag, utan på Nokia. Men Nokia har aldrig fattat vad ett UI är, de tror att det måste vara en "plattform", att det måste vara oerhört komplext och att det måste lösa alla problem samtidigt. Tror man det så är Qt en utmärkt lösning: det är komplext, stort och kan lösa alla problem, om man med "problem" menar något i stil med "jag vill utveckla X, jag vill att det ska vara enkelt, men jag skiter i hur resultatet ser ut".


Nokia har fastnat i samma fälla som Sony-Ericsson och Motorola snubblade i för några år sedan: de kan inte bestämma sig för ett system. De vill att alla ska vara glada, så samtidigt som de säger att det är Windows Mobile som gäller, så vill de även fortsätta med Symbian och Meego, för att inte tala om S40. Precis som Sony-Ericsson och Motorola ville köra Windows Mobile, Symbian, Brew, sina egna feature phone-system och vad som helst de kunde lägga vantarna på. Tills de insåg problemet, sa "fuck it" och gick över till Android. Och faktiskt lyckades få ut telefoner som folk gillade och som de tjänade pengar på, eftersom de faktiskt är ganska duktiga på att göra telefoner, när ledningen inte lyckas förlama hela organisationen med idiotiskt veliga beslut. Ungefär som Nokias ledning gör just nu. Om de verkligen tror på Windows Mobile, så kasta ut Symbian, kasta ut Meego och kör järnet på Windows Mobile. Våga lite! Det gör de inte.


De vill kunna luta sig mot Symbian tills de har sina nya, coola Windows-telefoner ute, och mot Meego som potentiellt framtids-system, om det skulle visa sig att Windows inte håller vad det lovar. Och Microsoft har aldrig hållit ett enda löfte till mobilmarknaden. Den nya versionen visar dock att Microsoft i alla fall klarar av att analysera vad grejen är med iPhone och Android, och lägga ett snajdigt UI ovanpå sin legacy-plattform. Sedan iPhone kom så är det nämligen det snajdiga UI:t som är substansen. Nokia tror fortfarande att det är megapixlarna, nätverket, förkortningarna, valfriheten. De har inte fattat det snajdiga UI:t. De har inte fattat att "snajdig" är årets ord, och har varit det varje år sedan 2007. På Nokia är årets ord alltid "plattform".


Som Tomi Ahonen påpekar så är Microsoft vinnaren i den här affären. Utan Nokia så hade Windows Mobile inte hittat några vettiga mobiltillverkare som hade velat satsa på systemet. De hade knappt fått de vanliga taiwanesiska ODM:erna, för Android har förändrat allt för dem. Förr i tiden var Windows Mobile det enkla valet för dem. De trodde på Start-knappen på telefonen, Windows-användare ville ha den på telefonen också. Android är gratis, enkelt och stöds av varenda chip-tillverkare. Microsoft hade fått lite halvhjärtade försök från stora tillverkare som Sony-Ericsson, Samsung och LG, samtidigt som de satsar sitt torra krut på Android. Utan någon form av marknadsföringsmirakel hade Windows Mobile 7 aldrig lyft, även om det är snajdigt. Nu ger Nokia dem chansen. Men tjenare, de ska inte släppa någon telefon förrän nästa år. Det är om minst ett år. Tills dess är det risk att Windows Mobile har dött och glömts bort överallt utom på Nokia. Och då har ändå Nokia lagt det året på att lära sig om Windows Mobile, medan Microsoft har lagt ännu ett år på att försöka komma ikapp Apple och Google. Medan Apple och Google istället har haft ett år på sig att hitta på nya, överraskande grejer som det kommer ta Microsoft ännu ett år att jaga ikapp.

På Nokia skulle man dock fortfarande vara glada, eftersom man har en ny plattform.

Men Microsoft kan fortfarande lyckas. De har visat sjukdomsinsikt och kämpat sig ikapp iPhone och Android rent tekniskt. D.v.s. de har också ett snajdigt UI. Och Nokia har visat viss sjukdomsinsikt genom att hoppa på ett nytt tåg. Så vem vet...

Hej då, hej då!

7 kommentarer:

JackAsser sa...

Ett välpolerat GUI med färre funktioner >>> ett kasst GUI med många funktioner.

Sen kan jag iofa tycka att det där med platform är viktigt, men då inte OS och licenser och öppenhet utan snarare platform i bemärkelsen hur smidig den är för användaren och app-skaparna.

Där har Apple verkligen lyckats med iOS. Gjort det skitsimpelt för användarna att betala för sig och gjort det dunderenkelt för app-skaparna att publicera innehåll och kunna ta betalt.

DET är det viktiga i en "platform"; att kunna erbjuda en enkel och välfungerande infrastruktur för alla parter i värdekedjan. Där faller android, meego och alla andra "platformar" platt (Android har iofs blivit bättre). De bara självdör och anhängarna skriker att alla vi andra är ignoranta, gillar censur och all annan smörja, men dom missar poängen. Deras "platform" är ingen platform, utan bara en "fin" licens, möjligen häftig scheduler och kasst UI.

Jag blir förbannad!

UL-Tomten sa...

JA: U mad?

hjon sa...

Kanske något helt annat: Har en Nokia med Symbian. Sen de gick över till sitt Ovi Suite från vad det nu hette innan så känns det verkligen sämre. Det är hot om att man måste skaffa My Nokia-konto och logga in. Och den kan inte se vilken musik som redan finns på telefonen om man tagit ut minneskortet och satt in det igen. Den kan inte heller se skillnad på min och fruns telefon av samma modell, vilket den tidigare sviten kunde. Mitt liv är fullt av osv. :-(

puterman sa...

JackAsser: Apple har förmågan att ta problem på allvar och modet att kovända när de inser att de har haft fel. Hade Nokia haft det så hade de sluppit "lära känna" Steve Ballmer.

Jon: Jag lämnade Nokia/Symbian-skutan för några år sedan, så jag har sluppit Ovi. Jag får irritera mig på Apple istället: att man måste slå in sitt lösenord varenda gång man ska ladda ner en app, att "shuffle" i en spel-lista innehåller någon typ av "intelligens" som gör att jag inte får dem så slumpmässigt som jag vill ha dem, och andra smågrejer. Men så är ju mitt liv också full av [wv: sodoz] etc.

hjon sa...

Bara tanken på att måste använda iTunes håller mig borta.

puterman sa...

Borta bra, men hemma bäst!

Lennart Fredriksson sa...

tjena

jag har utvecklat för symbian tidigare, gamla godingar till spel och en del annat. nu har jag börjat kolla upp windows nya plat form och jag tror det är en iphone killer. en viktig grej ni glömmer är att nokia har "proven experience of delivering products" som vi säger i branchen, och windows leder stort på desktopen. de kan göra samma sak igen mobilt. windows har ett image problem visst men dom kommer tillbaka. apple och google är bara dagsländor. snart vänder vinden och då står ni där med ett snyggt ui som ingen kan använda för allt bling.

mvh
lennart