2011-03-16

Skajp

Jag uppgraderade Skype till version fem och undrar lite hur de tänkt runt UI:t. Det är stort, fönstret blir mycket större än förut. Antagligen tänker de att man ska ägna sig åt att skajpa när man skajpar, snarare än att ha det lite vid sidan om. Men de har lämnat för mycket plats. Kontaktlistan är mycket luftigare än förut, så att man ser mycket färre kontakter. Men den riktiga kickern är att de har lagt in någon form av hemmasnickrad coverflow. Den är helt vansinnig:

- hackig och långsam
- ingen transparens används och på grund av hur layouten ser ut så hoppar bilden som ska till förgrunden fram bakom den tidigare valda bilden
- det känns konstigt att dra och scrolla i den, vilket beror på att man inte kan dra i den, utan det listelement man inleder ett klick på väljs och scrollar till mitten
- samma konstanta scrollningstid används oavsett om man rör sig ett eller två element per steg
- många har ganska lågupplösta avatarer, vilket gör att de uppförstorade bilderna blir skitfula
- många har ingen avatar alls, vilket gör att man scrollar runt bland en massa identiska, anonyma bilder
- eller scrollar och scrollar, "hoppar" känns mer korrekt
- som typ Patrik Sjöberg


Jag har för mig att det finns en coverflow-widget i Cocoa nu för tiden, och använder man den så blir det ganska schysst. Nu använder väl Skype antagligen något portabelt toolkit i stil med Qt för sitt UI, men inte ska det behöva vara såhär dåligt för det?

4 kommentarer:

hjon sa...

Jag läste Skypes användarkontrakt en gång och kände att nej, ni får inte använda mina konversationer i era reklamer om ni skulle känna för det. Det står kanske samma sak i MSN, men jag har inte hittat det.

Hur är det med din japanske bror?

puterman sa...

Han mår bra, fast är aningen omskakad. Enligt uppgift tog det honom åtta timmar att ta sig hem från jobbet efter jordbävningen.

Olof sa...

Jag såg också den nya cover flow-imitationen och tänkte att även om den hade varit snyggt gjort så hade den känts onödig. Det är ett ganska ovanligt sätt att söka som passar bra om man har relativt olika grafiska objekt. Kanske är det tänkt att man har unika bilder på alla sina kontakter och att man lätt kan hitta dem på detta sätt?

I övrigt så gömmer sig Cover Flow-vyn i Image Kit. IKBImageFlowView heter klassen och den är inte så väldokumenterad, men API:t är relativt enkelt att klura ut. Fast Skype kanske har samma kod för Windows, Linux, Mac, Amiga etc så de har skrivit något som ska fungera överallt och inte kan använda Mac-specifika grejer.

puterman sa...

Ja, hade de använt Image Kit så hade den knappast blivit så skitdålig som den är.