2015-08-05

Den omtalade och på varierande sätt förstådda yttrandefriheten

På Facebook ser jag att människor vill avskaffa yttrandefriheten. T.ex. så vill man avskaffa yttrandefriheten genom att övertyga Stockholms Lokaltrafik om att inte låta Sverigedemokraterna köpa reklamutrymme på tunnelbanestationerna.

Så här är det: yttrandefriheten ger dig laglig rätt att uttrycka dina åsikter. Den kräver inte att andra ska föra vidare dina yttranden.

Det finns ett antal lagar som begränsar yttrandefriheten, t.ex. de om hot och förtal. Om du hotar någon med stryk så skyddas du inte av yttrandefriheten.

Yttrandefriheten gör däremot inte att jag kan kräva att SVT sänder mitt egenproducerade två timmar långa hyllningsprogram till Ulf Brunnberg klockan 15.00 på julafton. Ingen skulle heller ta varken mig eller Ulf Brunnberg på allvar om jag hävdade att detta kränker min yttrandefrihet. Kanske så småningom, om jag får igång en folkrörelse som stormar mot PK-maffian, som enligt min mening förföljer Ulf Brunnberg för hans kontroversiella åsikter (speciellt i samband med hans legendariska sommarprat för några år sedan).

Skulle TV3 vägra sända reklam för nät-casinon, med motiveringen att dessa leder människor in i spelmissbruk, personlig konkurs och medverkan i Lyxfällan, så skulle inte detta vara en inskränkning av Las Vegas Super-Pokers yttrandefrihet. Till exempel.

Inga kommentarer: