2010-04-20

Interaktionsdesign med mera

Jag har aldrig läst interaktionsdesign (om man bortser från trepoängaren "Människa-maskin-interaktion"), men jag kan föreställa mig hur det ser ut när man kommer till den första föreläsningen på A-kursen. Föreläsaren inleder antagligen med något i stil med:

"Välkomna till A-kursen i interaktionsdesign. Det här är första föreläsningen, så jag ska gå igenom lite om administration, upplägget på kursen och så vidare... Men först tänkte jag lära er den viktigaste grundprincipen i alla interaktionsdesign: listor som wrappar är VERBOTEN. Och när jag säger 'wrappar' så menar jag inte en listjävel som hoppar tillbaks till första elementet när man står på det sista och trycker på neråt-pilen. Jag menar listor som gör det utan att hoppa, som låtsas som att de är oändliga, så att du inte märker någon skillnad mellan att hoppa från det sista till det första elementet och att gå från det första till det andra. Blunda och håll den tanken medan jag lägger 5 minuter på att gå igenom var ni hittar kurslitteraturen och vilka frågor som kommer på tentan och vad den hjärndöda labbassen heter, så kommer jag tillbaks till den och lägger resterande 83 minuter på att förklara varför wrappande listor är hjärndödare än labbassen."

Jag testade det här Plex, som är som Boxee eller XBMC, fast ett mellanting. Lite mindre open sourcigt än XBMC, men UI:t ser ut som XBMC. Fast med en wrappande jävla lista i huvudmenyn. Så sjukt störande. "Oj, så många alternativ det finns i huvudmenyn", tänker jag när jag har scrollat ner ganska många steg. Sen upptäcker jag att det är för att den wrappar utan att varna på något sätt. Där var jag nära att ge upp. Sen kollade jag om den kunde scrobbla musik. Det kunde den. Sweet, den ena killer-featuren på plats. (Vän av tempus stör sig eventuellt på blandningen av imperfekt och presens. I så fall hänvisar jag vänligen men bestämt till "Markens gröda" av Knut Hamsun, där tempus-blandningen var/är en del av det som ger/gav en sådan skjuts i språket och som ger/gav honom Nobelpriset.)

Sen kollade jag på apparna. Där börjar sirenerna gå igen: apparna är indelade i något som ser ut som kategorier, men visar sig överlappa. Det vill säga, det är taggar snarare än kategorier. Så om jag vill leta upp en viss app så kan den finnas i någon av avdelningarna, eller i tre av dem. Och vissa av avdelningarna verkar ha i stort sett samma innehåll. Okej, det är en arbetsskada, men i kombination med den wrappande huvudmenyn så klarar jag inte av det. Goodbye plexophiliacs, jag stannar hos Boxee, vars UI jag också skulle kunna ranta om en hel del, men jag slipper i alla fall de mest hjärndöda egenskaperna hos Plex.

9 kommentarer:

puterman sa...

Och om någon tycker att det låter som om jag drar paralleller mellan mitt och Knut Hamsuns språkbruk så är det helt korrekt. Kommer jag bli den första som får Nobelpriset i litteratur för en blogg?

Twoflower sa...

Ibland komplicerar du saker - du får det att låta som att det fanns ett val - en möjlighet till förändring - där det inte finns någon sådan öppning. Fenomenen "interaktionsdesign" och "open source" tycks nämligen vara inkompatibla enligt någon av de grundläggande naturlagarna. All hitillsvarande empirisk forskning pekar på att de repellerar varandra som plus- och minuspolerna på en magnet. Att försöka finna en lösning på detta är kanske möjligt i teorin, men inte praktiskt applicerbart i annat än steril, kontrollerad laboratoriemiljö.

Antingen det, eller så sitter det ett jävla pucko som tycker att "det vore fräckt med en wrappande menylista i den här appen" och knappar på sin source utan att en enda gång har gjort ett jävla användartest. Ett pucko som dessutom reagerar med flameposter på obskyra forum om polaren Olle ändrar sourcen till något vettigt.

Det ovanstående resonemanget tycks dock vara såväl långsökt som osannolikt. Jag skulle nog sätta mina penningar på att det rör sig om en ännu oupptäckt naturlag.

(WV: subnount, på tal om Hamsun)

puterman sa...

Nu kanske du är lite väl kategorisk, jag kan komma på åtminstone några open source-program som har vettiga UI:n. Fast de kan vara framtagna i den labbmiljö du hänvisar till.

Exempel: Transmission (en bittorrent-klient), bash (mitt fönster mot verkligheten).

JackAsser sa...

Wrappande listor måste dö! Siemens har en förmåga att ha detta i alla sina telefoner. Visserligen låter något fult ljud när den wrappar, men sjukt störigt är det.

En annan sak.. tolkade jag dig rätt när du skriver att bash har ett användarvänligt UI?

Då får herrn gärna förklara för mig varför:

"if [ true ]; then echo true; fi" är ok, men inte:
"if [true]; then echo true; fi"

I min värld så hade alla skäggmiffon läst drakboken och alla var proffs på yakk, flex och bison, men tydligen inte bash-folket, för dom har nog aldrig hört talas om en tokenizer. Jävla idioter...

Anonym sa...

"[" är ju ett program, ju.

Twoflower sa...

Jo, visst kategoriserar jag, men det är ganska tråkigt att inse att applikationer som har god funktionalitet ofta skjuts i sank av usla UI:n. Jag tror fullt och fast att detta till stor del beror på hur Open Source-utveckling fungerar.

Transmission är ett trevligt litet program som har snudd på allt. Tyvärr väljer man inte filer att inkludera/exkludera i nedladdningen förrän efter man startat (och pausat) torrenten. Transmission har dessutom en tendens att skapa angränsande filer utan innehåll. Ovanstående kan ha ändrats i senare versioner än de i repositories; jag har inte orkat kompilera dem.

Jag skulle kunna köra på i timtal om anledningar varför saker går snett under utvecklingen av Open Source-projekt av olika storlekar. Som jag ser det är problemet ett grundläggande fel i designprocessen som jag inte riktigt tror man kan få bukt på.

puterman sa...

AssJacker: Jag gillar bash i interaktivt läge. Och att du blir fett ägd av en skäggig snubbe som kallar sig "Anonym". :)

BlomFlower: I övrigt håller jag med dig. Skäggiga programmerare tror att de är typiska användare till sina program. Eller alla program.

Olof sa...

Sådana här kandidatfönster som visar kinesiska tecken för pinyin, har en tendens att vara wrappande (och det är listor). Jag har t.om fått flera enhancement requests om att det borde vara så i OS X. Taiwaneser älskar det.

Olof sa...

förlåt för den felaktiga kommateringen ovan jag är dum i huvet hejdå