2010-04-19

Mediakonsumtion med mera

Förra veckan köpte jag en Jobs Mini för att ha som mediaspelare. På den installerade jag Boxee, som jag fått rekommenderat. Boxee är en typ av mediacenter. Det ger mig ett UI på TV:n och låter mig spela film och musik på datorn och på internet. Jag har inte köpt någon fjärrkontroll, men det funkar med Jobs-telefonen.

Tyvärr är inte Boxee helt stabilt. Ibland knäpper det till i högtalarna på ett ganska obehagligt sätt. Det är dåligt på att avsluta sig när man försöker logga ut. Men det gör inte så himla mycket. Det är ganska bra. Med alla de här små apparna som visar video från internet så breddas mitt TV-utbud på ett ganska härligt sätt. Open University, säger jag bara. Fan vad jag kan nörda ner mig i universitetskurser från Stanford om antikens historia.

Men det finns några nackdelar. Fanskapet kan inte scrobbla musiken jag lyssnar på. Om någon lyssnar på musik och internet inte hör, finns musiken då på riktigt? Sen kan man inte skapa playlists, så man får lyssna på en skiva i taget. Lite sådär som på 90-talet, när man manuellt måste byta skiva. Lite bättre än på 80-talet när man måste byta efter en halv skiva, men inte så väldigt 2010.

Boxee är baserad på kod från ett open source-projekt som heter XBMC. Väldigt open sourcigt namn, måste jag säga. XBMC kan scrobbla. Plus-poäng för XBMC. XBMC har ett sjukt open sourcigt sätt att installera plugins och appar: man browsar runt i kataloger i ett svn-repository. Minus-poäng för XBMC. Det gör att jag inte kan byta. Så jag antar att jag får försöka klara mig utan audioscrobbler tills de fixar det.

Ett tag funderade jag på att skriva mitt eget mediacenter istället. En app som låter mig browsa innehållet på min hårddisk, som spelar filmer med VLC och musik med mpd. Det hade varit något det. Men orka...

Lösningen på alla problem är som vanligt att skriva ett gnälligt blogginlägg. Kom ihåg var du läste det först!

6 kommentarer:

Simon sa...

Det där är nånting jag verkligen skulle vilja ha. Ett sätt att luta sig tillbaka i soffan, klicka lite med en fjärrkontroll och så har man en playlist med TED Talks på teven i stället för nån som står och rapporterar från Arlanda om hur jävla tomt det är på Arlanda för att ingen flyger på grund av ett jävla åskmolnshelvete!!!!!???lol

enfetjävlaholk sa...

yo try this instead:

http://www.plexapp.com/

jag kör dock med vlc, och du lär väl vara vän med mplayer gissar jag

enfetjävlaholk sa...

eller istället, det har garanterat sin egen uppsättning issues, men plex är poppis iaf.

puterman sa...

Jag ska testa Plex också.

Jag gillar att köra MPlayer från kommandoraden, men ska jag sitta i soffan och jäsa med en fjärrkontroll i handen så känns inte kommandoraden så tillgänglig.

Olof sa...

"ska jag sitta i soffan och jäsa med en fjärrkontroll i handen så känns inte kommandoraden så tillgänglig"

Bra, nu har du givit mig en programmeringsidé: den häftiga kommandoraden! Jag tänker mig en kommandorad i 3D som swirlar på en stjärnbeklädd bakgrund. Hur man ska skriva går säkert att lösa på något bra sätt, som de gamla 64-spelen när man skrev med en joystick. Men om du styr via en iPhone går det väl att skriva på den?

puterman sa...

Ja, det går att skriva med iPhonen, men jämfört med ett tangentbord så är det ganska primitivt.

Glöm swirlande och skit, det finns bara ett sätt att göra den coolaste kommandoraden: projicera den på en kub!