2011-01-15

Gott och blandat

Det kan vara så att det bästa med Susanna Clarkes "Jonathan Strange and Mr. Norrell" är att den känns så lik en genuin 1800-talsroman. När sämre författare försöker uttrycka sig ålderdomligt blir det bara löjligt, men Clarke har koll. Det är inte bara språket som gör det, utan även det ryckiga tempot, där ett helt kapitel kan ägnas åt en konversation som inte tar handlingen någonstans, och det dickenska persongalleriet. Mina tankar går till Umberto Eco när han är som mest lyckad, som i "Rosens namn" och "Baudolino", och naturligtvis till Charles Dickens och systrarna Bronte. Välskriven fantasy, det är inte varje decennium. Rekommenderas!

Att kopiera 46000 små filer till ett MicroSD tar enligt min dator 6 timmar. Jag hade glömt bort hur sjukt långsamma flash-minnen kan vara. Har man en massa zip-filer i en katalog-struktur och vill packa upp dem till samma katalogstruktur och bli av med zip-filerna så kan man göra såhär:

yes | for i in `find . -iname *.zip`; do echo $i; unzip $i -d `dirname $i`; rm $i; done

Inte helt klockrent, men det allra mesta blev rätt. Syftet med hela grejen är att lägga över allt relevant innehåll från ftp.scs-trc.net/pub/c64 på min 1541 Ultimate som levererades under veckan. Jag är fullt medveten om att det här inte är att räkna som sjukt nördigt, utan snarare patologiskt. Det är okej.


På spellistan just ju: Dr. Vector, Off!, Antonio Aguilar (tack, Mattias!), Blur.

Jag köpte en ny väckar-lampa, eftersom min förra pajade och jag vaknar så mycket bättre av ljuset än av ilskna signaler från en väckarklocka. Precis som den förra så har den ett användargränssnitt från helvetet. Jag försökte ställa klockan utan att läsa manualen. FAIL. RTFM. LOL.

10 kommentarer:

Twoflower sa...

Susanna Clarkes uppföljare, "The Ladies of Grace Adeiu and Other Stories" är också den väldigt trevlig även om den som bok sett är mer splittrad och inte lika bra. Vad som ger den poäng är att den är mer bibliofil i den upplaga jag har, med jäveltjockt sidskuret papper och linneband. Ofta adderar det taktila i den fysiska boken rätt mycket till upplevelsen, precis som hanteringen av en vinylskiva kan göra det. Har blivit påmind om det ett par gånger på senare tid, sedan jag börjat läsa mycket digitalt och i pocket av praktiska (läs: vikt, utlandsboende) skäl.

Lustigt att din väckarlampa också har pajat. Jag anar en konspiration.

puterman sa...

Tänkte beställa den också. Jag bryr mig inte så mycket om mediet, men har lite svårt att tänka mig att ersätta riktiga böcker med eböcker.

[wv: goling]

hjon sa...

Råkade stänga fliken i samma ögonblick som jag såg att min tilltänkta wv var "bilvally", och nu när jag öppnade igen för att delge er alla detta så fick jag en mer Bergmansk.

wv: persoma

puterman sa...

Min blev mer Harry Martinssonsk.

[wv: anorin]

UL-Tomten sa...

JS&MN är ju lätt 2004 års bästa bok. Uppföljaren känns lite krystad. Det skulle bli en film också, men var blev den av?

puterman sa...

Någon kan ha trollat bort den. *asgarv*

[wv: sesses]

UL-Tomten sa...

ej kul

puterman sa...

prove

[wv: splays]

UL-Tomten sa...

wv: solyall

soly, all :(

SOL Y'ALL?!


PROVED

puterman sa...

prvd :(