2006-10-11

Oberoende forskningsinstitut

Igår roade jag mig med att läsa igenom ett whitepaper om olika mjukvarusystem som man kan bygga mobiltelefoner kring, med telefontillverkare som tänkt publik. Det är skrivet av ett engelskt analysföretag som heter ARCChart, och sponsrat av Trolltech. Om inte ARCChart hade varit oberoende hade man kunnat misstänka att rapporten skulle rekommendera Trolltechs QTopia och andra Linux-baserade lösningar.

Det är precis vad den gör. Slutsatserna känns sökta och argumenten svaga. Symbian avfärdas som Nokia-styrt och ointressant för andra telefontillverkare, medan Linux anses som hett, eftersom Motorola har annonserat att man ska satsa på det. Det påstås även att ett troligt scenario är att Nokia kommer porta S60 till Linux, för att få ner licenskostnaderna. Troligtvis har författarna ganska dålig insyn i vilket enormt arbete detta skulle vara.

Men det är ju i alla fall kul att se att det inte bara är stora, onda företag som Microsoft som kan beställa rapporter från oberoende analytiker.

4 kommentarer:

Naseer sa...

Kan man verkligen ta ett företag som heter Trolltech seriöst?

I mina öron låter det bara gulligt, och aningen skumt.

Anders Emulator sa...

jag skrev en fråga under inlägget "politikken" som jag vill ha svar på tack

puterman sa...

naseer: Jag vet inte riktigt, men med tanke på att jag jobbar på ett företag som heter The Astonishing Tribe så väljer jag att inte börja fundera på kopplingen mellan namn och trovärdighet.

UL-Tomten sa...

Puterman: Låter som Trolltech, fast inte så gulligt.