2006-10-01

Politikken

Det är lätt att vara efterklok, men det är söndag förmiddag och jag tänker inte försöka mig på något svårt. De flesta är nu överens om att resultatet av kriget mot terrorismen inte har varit så positiva som förespråkarna på förhand påstod att det skulle bli. Läget i Afghanistan liknar snarare Yugoslavien 1995 än Finland 1996.

Efterklokhet: det bästa sättet att skapa demokrati, harmoni och fred i ett land är inte att bomba sönder det och vänja befolkningen vid att leva med krig. Man ska inte heller föreställa sig att vår typ av representativ demokrati ska fungera, när etniska och religiösa frågar har högre prioritet än fördelningspolitiska. När de godtyckligt ihopfösta etniska grupperna sedan inte vill ha med varandra att göra, så blir det lite svårt att få det att fungera.

Hur tänkte då de ansvariga? De tänkte uppenbarligen inte på de här problemen. Jag tror de tänkte ungefär såhär: "Afghanistan/Irak har problemet att det frihetsälskande folket är förtryckt av en ond diktator. Om de får demokrati, Coca Cola och MacGyver kommer alla andra problem lösa sig automatiskt."

Slut på söndagsplattityderna. För vidare resonemang hänvisar jag till krönikörerna i Metro.

7 kommentarer:

Naseer sa...

Nu kanske man kan bli föreklok och lyssna på de som har en aning om vad de snackar om.

puterman sa...

Det kan ju vara svart när man tycker att folk i ens omgivning, som har ungefär samma åsikter som en själv, är de som vet vad de snackar om.

UL-Tomten sa...

Puterman: Det är bara pinsamt när du hänvisar till dina osynliga kompisar och alternativa personligheter som folk i din omgivning. Och nu vet jag vad du tänker säga, så: nej, det är inte en strikt semantisk distinktion!

UL-Tomten sa...

Naseer: Att försöka dissa någon i samma mening man avslutar med en preposition är, låt oss säga, suboptimalt.

Anders Emulator sa...

är "folk i din omgivning" en rigid designator? Tacksam för svar

Anders Emulator

puterman sa...

anders emulator: "Rigid designator" är ett uttryck som Kripke hittade på för att förvirra den filosofiska diskussionen.

UL-Tomten sa...

Ja, och det är säkert bara en slump att det är ett anagram för regarding idiots... osv.