2006-10-25

A scanner darkly

Jag såg en film som hette så, som bygger på Philip K. Dicks roman med samma namn. Samtidigt som det finns en del att ogilla med den, som att den jävla Keanu Reeves spelar huvudrollen, så är den nog den mest trogna Dick-filmatiseringen hittills. Den filmade och överritade stilen som känns igen från Waking Life gör att det blir drömskt och surrealistiskt, men det känns även som ett avståndstagande. Historien blir mer acceptabel som tecknad film (jämför Liftarens Guide till Galaxen med Futurama), men den tappar i styrka.

Imponerande nog så lyckas de hålla sig till handlingen i boken, inklusive slutet. Det är lite förenklat och förkortat, men det blir ju så när man ska filma böcker. Enligt någon på IMDb så är det här den bästa Dick-filmen sedan Blade Runner. Jag skulle nog påstå att den är bättre än Blade Runner (filmer på temat vi tar en lite konstig bok och gör en vanlig Hollywood-film av det...), men att den mest flippade och mest Dickska filmen ändå är Total Recall (Schwarznegger, artificiella minnen och mutanter på Mars).

Jag rekommenderar filmen till de som inte har läst boken. Har man läst den så blir det mest lite långtråkigt, eftersom det visuella inte tillför något. Nej, scramble suiten är inte speciellt cool.

4 kommentarer:

UL-Tomten sa...

Get your ass to Mars!!

UL-Tomten sa...

Den här är inte skriven av Küken, men är säkert snarlik, fast bättre:

http://akas.imdb.com/title/tt0386741

puterman sa...

Kukars skymning!

UL-Tomten sa...

Efter att ha sett ASD är jag beredd att fetstryka säkert ur meningen ovan.