2010-05-16

I brist på IT-campus

Hej!

Jag tror att jag har kommit på lösningen på Greklands ekonomiska problem...

Hela historien får mig att tänka på den där ekonomiska krisen i början av 90-talet, och hur man talade om den. Någon politiker som hade ådragit sig någon form av parasit i hjärnan hävdade att orsaken var att vi alla hade levt över våra tillgångar. Det var vårt fel. Kollektivt. Folk som bara gör sin grej och litar på att de med faktisk makt gör sitt jobb är skyldiga. Inte de som med ungefär ett decenniums intervall kör in ekonomin i en bergvägg och knäcker vanligt folks ekonomi.

...jag tror att lösningen kan vara att Greklands kommuner (antagligen strukturerade precis som stadsstaterna på Platons tid) ansöker om glesbygdsbidrag från EU och gör stora investeringar i att skapa sina egna platser i Second Life. Eller Second Reality. Fast det kan bli svårare...

Men ska man vara indignerad, eller ska man inse att det är såhär det ser ut? Det nuvarande systemet är inte perfekt, men kan något vara det? Är de ständigt återkommande ekonomiska jordbävningarna ett pris som motiverar de fördelar vi får i form av (faktiskt) ekonomisk tillväxt. (Jag var nära att ta fram ironi-parenteserna där, men ekonomiskt naiv som jag är så känner jag inte till något annat uttryck än det jag har indoktrinerats att använda.)

...du promenerar (virtuellt) in i det (virtuella) Aten, pratar (virtuellt) med en (virtuellt) förbistrykande (virtuell) filosof, tröttnar (virtuellt), går (virtuellt) vidare till det (virtuella) Sparta, äter (virtuellt) en (virtuell) tallrik (virtuell) blodsoppa...

Sedan vi lämnade det förmodat urkommunistiska jägar-samlar-samhället för varierande antal tusen år sedan så har livet varit en jämmerdal. Den enda möjligheten (vi bortser från politiskt inkorrekta utrotnings-lösningar) att uppnå det igen är antagligen att kolonisera tusentals beboeliga planeter och sprida oss tillräckligt glest för att kunna gå tillbaks till ett "naturligt" liv. ("Naturligt" står inom citationstecken för att indikera att mänsklighetens anpassning till sin situation är lika naturlig som daggmaskens.)

Jag skriver en mening till, för man kan inte avsluta med en parentes.

9 kommentarer:

Simon sa...

Det här med att återkommande kriser kanske inte är så dumt ändå skriver nationalekonomiska docenten Niclas Berggren skriver om utifrån J. Norbergs nya film. Jag tycker om hans (Berggrens) blogg då den handlar om lite allt möjligt på ett nyfiket och utforskande sätt. Själv har jag förstås ingen aning.

Simon sa...

s/skriver om/om/

puterman sa...

Inget ont om Niclas Berggren (vem fan han nu är), men han använder ordet "prediktion" tre gånger i första halvan av första stycket. Vad är oddsen för att jag ska klara mig igenom mer text efter den inledningen?

puterman sa...

Är den där snubben verkligen docent? Han verkar naiv som halva Abba. Han kan inte dra ett resonemang till dess slutpunkt. Och idioterna han hänger med (jag förutsätter att det är hans droogs som skriver kommentarer) har just läst A-kursen i verklighetsfrånvända argument.

Oh yeah, dude, det är fan bara jag i hela världen som har ett IQ över 95.

Olof sa...

Bortsett från prediktioner och kontrakteringar (vilka tydligen är stavfel enligt datorn) så verkar det råda något slags samförstånd bland kommentatorerna att det är staten och staten allena som skapar de ekonomiska kriserna. Det tycker jag kanske är lite svårt att försvara.

Annars borde väl kulturargumentet snart dyka upp angående Greklands kris.

Knegarn sa...

Behöver Grekland behaviorism?

Medan somliga länder kan sköta sina finanser och ha kompetent folk på höga platser, har Grekland kontroversiellt folk på höga platser som lyssnar till kreti och pleti i frågor som de inte nödvändigtvis kan förstå. Detta är demokrati för en dålig kultur.

Även Platon såg problemet i den atenska demokratin. Grekerna kunde inte styra vettigt då heller. Det kan bero på att man ligger mellan en individualistisk, lagbunden och objektiv västerländsk kultur och en kollektivistisk, flummig och subjektiv österländsk. Turkiet är den bästa representanten för det och sedan blir det bara värre ju länge österut man kommer. Tänker framförallt på mellanöstern och islam med deras självmordsbombare och fundamentalism m.m.

Grekland kanske behöver militärjuntan tillbaka. En annan möjlighet är att ändra kulturen mer bestämt genom beteendeförändring. Då kan behaviourismen vara lösningen.

MVH
Knegarn

puterman sa...

Vad kan man annat säga än "äntligen!"?

Anonym sa...

det här inlägget och alla kommentarer (utom denna) äter bajs

puterman sa...

Hur i helvete går det till när ett blogginlägg äter bajs?