2008-02-27

Den kristna bloggen

Igår såg jag en dokumentär om någon ny politisk-religiös rörelse i USA, som stöder Israel och förespråkar anfall mot Iran i förebyggande syfte, kristna sionister som de är. Jag blev inspirerad att skriva här, men vet inte riktigt om vad, så jag skriver lite olika saker.

En sak är att det amerikanska samhället är genomsyrat av religion, på ett sätt som det är svårt för oss här i Sverige att förstå. Det verkar vara sådär som det var här förr i tiden. Man är kristen och därmed basta. Detta för inte bara med sig att folk ständigt tror att världen är på väg att gå under, utan det bidrar även till att den teologiska allmänbildningen är bättre än här. Jag brukar ha svårt att finna fördelar med religiositet, men i brist på annat så tror jag i alla fall att religionen kan bidra med lite träning i abstrakt tänkande. Bara en sådan sak som att runt 60% av USAs befolkning tror på Uppenbarelseboken. Vet 60% av Sveriges befolkning ens vad det är? Kanske.

Vi kan skämta om att amerikaner föreställer sig att Iran är ungefär som Mordor, men vissa av dem gör faktiskt det. Det var någon i det här programmet som beskrev hur muslimerna var helt tomma i ögonen, hur de inte har någon själ, utan bara är ute efter att döda och förstöra. Fatta vad mycket enklare det blir att starta krig om man känner så.

Som avslutning gavs en annan bild av amerikansk religiositet, med berättelsen om Amish-anhängarna som förlät mannen som skjutit ihjäl deras barn. Det känns gudomligt på ett sätt som jag tror att många andra kristna kan ha svårt att förstå.

2 kommentarer:

Olof sa...

Det verkar färga av sig på icke-religiösa människor också, eller så är det så att vissa helt enkelt gillar att tänka i svart och vitt. När Eric S Raymond var i Sydkorea kollade han upp en tunnel byggd av nordkoreanska agenter, som var tänkt att användas för en invasion av Sydkorea. Eric kommenterade finkänsligt:

"I think of orcs, but fantasy pales here; the whips driving the slaves who carved this tunnel were wielded by an evil more fell than Tolkien ever imagined. It can only be my imagination that I seem to feel it in the slime on the stones, and to hear echoes of pain and terror suffered under the lash in the trickling of the waters."

PS. Jag kan använda vissa HTML-taggar, men jag _gider_ inte.

puterman sa...

Jag kan tänka mig att den allmänna religiositeten färgar av sig på det sätt du beskriver. Det påminner om det som sas i det här programmet som jag såg om hur muslimerna inte hade någon själ. Kim Jong-Il lär ju inte ha någon, den sinnessjuke playboyen.