2010-02-26

Saker du kanske inte visste om Korea

Trots den sensationslystna rubriken (Kan en rubrik verkligen vara lysten på sensation? red anm) så kommer det här handla om jordnära ting, såsom deodorant, kontokort och kaffe.

Det är svårt som fan att få tag på deodorant här i Korea (Du menar Sydkorea. red anm). De finns på enstaka butiker som man måste få tips av locals för att hitta. När man väl fått tag på deo så är den ganska mystisk. Men vad är grejen? Svettas inte koreaner (Du menar sydkoreaner. red anm)? Hur är det i Kina och Japan, har de Axe på Konsum och Ica?

Det är svårt som fan att hitta en bankomat som tar utländska kort. De finns på enstaka ställan som man måste få tips av locals för att hitta. Den enda jag känner till, förutom de på flygplatsen, är den i Prudential Tower, tvärs över korsningen från TAT-kontoret. Vad är grejen? Behöver inte utlänningar pengar i Korea (Du menar Sydkorea. red anm)? Jag behöver pengar!

Det finns otroligt mycket kaféer, åtminstone här i Gangnam. (Förra gången jag var i Korea (Du menar Sydkorea. red anm), i byhålan Suwon (Det är en byhåla i ungefär samma mening som Stockholm är det. red anm), var den totala bristen på riktigt kaffe ett gissel (Menar du gisslandrama? red anm). Koreanerna (Du menar Sydkoreanerna. red anm) gillar otroligt svagt kaffe. Jag observerade igår en kille på kontoret som tog svagast möjliga kaffe i kaffeautomaten, och sen spädde ut det med en lika stor del varmvatten ur vattenautomaten. This is the truth that I am telling you.) Men här finns inte bara Starbucks i mängder, utan även t.ex. Tom'n'Tom's Coffee, Pascucci's, The Coffee Bean and Tea Leaf, Holly's Coffee och andra utländska och inhemska kedjor, utan även en massa små kaffe-ställen. Både espresso-ställen och bryggkaffe-ställen, som serverar alldeles utmärkt kaffe.

Koreanerna (Du menar Sydkoreanerna. red anm) gillar skridskor. De tar en massa OS-guld i skridsko-grenar, typ short track, sådan där skridskoåkning på längre bana som Tomas Gustafsson tog flera OS-guld i på 80-talet och naturligtvis konståkning. När Yu-Na gör piruetter så infinner sig ett nationellt stillestånd som får mig att tänka på Stenmark-febern i Sverige under min barndom. Och efter att ha sett hennes uppvisning idag så börjar jag förstå varför.

Även i övrigt har det varit väldigt trevligt här, jag har nästan börjat längta hit igen, trots att jag inte lämnar landet förrän imorgon. Vad ger du mig för det?

5 kommentarer:

hjon sa...

Den här är den bästa deon, det är jag och Anders överens om. Den har de på Ica och Coop. (Har de Ica och Konsum i Kina och Japan? reds anm)

Red sa...

I know you got seöul

Daniel sa...

Om kommer från TAT-kontorshållet och går upp mot Gangnam-stationen, så finns det en automat som tar utländska kort. Det är nästan ända uppe vid stationen, på vänster sida. Jag minns inte vad banken heter. Men i alla fall så har de fem automater i ett litet rum, och den i mitten tar utländska kort. Kom nu ihåg att jag ska ha 20% av dina uttag för det här tipset.

Olof sa...

Som jämförelse så är det lätt att hitta automater som tar utländska kort i Peking, men deodorant måste man leta efter. Asiater svettas inte lika mycket. Precis som utomjordingar har de inte sådana primitiva organ, eller åtminstone inte i lika hög utsträckning.

puterman sa...

Daniel, okej, jag är väl skyldig dig ett par tusen won då.

Tur att jag kunde köpa någon form av bisarr utomjordisk deo i Korea då.