2010-08-25

Kusinen från landet

Är jag taskig om jag kallar Agile för Leans kusin från landet? Eller Scrum för Kanbans? Det är väl inget fel på landet? Sure, folk luktar dynga, lyssnar på Basshunter och kör traktor, men vi behöver fortfarande jordbrukare för att påminna oss om vårt förflutna och för att slänga EU's budget på.

Scrum var säkert bra för 15 år sedan om man var van vid att ha 2 års releaser-cykler där allt var planerat på förhand. Eller fortfarande idag, i samma situation. Och ofta kan det säkert funka utmärkt att bestämma sig i förväg för vad man ska göra under de nästa tre veckorna, men det är svårt att se poängen. Varför ska man egentligen göra skillnad mellan produkt-backloggen och sprint-backloggen? Eliminera sprint-backloggen och du närmar dig Kanban. Eller strunta i det och kör dina små vattenfall.

Och behöver man kunna hantera saker som dyker upp under en iteration så får man använda workarounds, som att planera in slack för just sådana situationer. Men hela förplaneringsidén är stendöd för mig. Att sätta story points och mäta hastighet känns bara som ett dummare sätt att mäta flöde.

Jag ville bara ventilera lite.

6 kommentarer:

Anonym sa...

"Och ofta kan det säkert funka utmärkt att bestämma sig i förväg för vad man ska göra under de nästa tre veckorna, men det är svårt att se poängen."

För att tillfredsställa kontrollbehovet hos tekniska idioter i projektet. IMHO.

Erik XIV sa...

Agile (http://noname.c64.org/csdb/group/?id=97) var den svenska scenens hjärta 1989 och har tillhört eliten sedan dess. Ingen tapeswappande lejmer ska komma och kalla eliten för lantisar. När kodade du en VISA-algoritm som Cred-A-Calc sist? Bah! Du har säkert inte ens access till elitbaserna i staterna.

Olof sa...

"ofta kan det säkert funka utmärkt att bestämma sig i förväg för vad man ska göra under de nästa tre veckorna"

Jag känner till det där. Ingen i chefsposition upptäcker dock problem så länge en majoritet gillar det där och buggstatistiken går ned, tyvärr. Sedan tycker jag personligen godtyckliga deadlines är ganska stressande.

JackAsser sa...

Jag trodde inte du var på denna sidan! Äntligen! \o/ :)

Olof sa...

"Eller strunta i det och kör dina små vattenfall."

Det här låter litegrann som när Christer Rindeblad sade till folk som piratkopierar: "Men ha så kul med era betakopior."

puterman sa...

När de skrev Cred-A-Calc så körde de antagligen XP snarare än Scrum.

Olof: Företag behöver inte ens vara stora för att det ska finnas chefer som tycker att det är viktigare att utvecklingen sker på ett sätt som de trivs med, än att de som faktiskt gör jobbet gör det.

JackAsser: Vilken sida?