2006-07-27

Nokia 3250

Jag har köpt mitt livs första egna mobiltelefon, en Nokia 3250. Tanken var att jag ville ha en S60-telefon, mp3-spelare och kamera, som inte kostade skjortan. Innan hade jag föregångaren 3230, som var något mindre, men i övrigt var ganska likvärdig, fast lite sämre på allt. Den hade t.ex. bara monoljud, sämre kamera och en del av programmen var också sämre.

Bra med den här telefonen är bl.a. att kameran funkar (de pajade på min 3230 efter att jag tagit 5-10 bilder) och den nya webbläsaren. Dåligt är att det inte finns ett vanligt hörlursuttag, att ljudet är en aning brusigt, att musikspelaren är ganska sunkig (och oggplay finns inte portat till S60 3rd edition än) och att den som alla andra smartphones dras med lite pinsamma buggar.

Det här med att använda telefonen som mp3-spelare än inte helt idealiskt. Den är ganska mycket sämre än vilken vanlig mp3-spelare som helst. Samtidigt slipper jag bära runt på en mp3-spelare. En detalj som ingen verkar ha nämnt tidigare, vad gäller telefonen som musikspelare, är var man gör av hörlurarna när man inte lyssnar på musik. Förut har jag helt enkelt lindat sladden runt spelaren och stoppat den i fickan. Man vill inte ha en sladd lindad runt sin telefon, och alltså måste man stoppa den någon annanstans, vilket är lite jobbigt, eftersom den har en förmåga att trassla ihop sig.

En rolig sak är förresten att den här telefonen (och alla andra S60 3rd edition-lurar) stödjer USB storage, vilket gör att det bara är att trycka i USB-kabeln och tanka över musik från datorn. En tråkig sak är att jag inte får det att funka under Linux, som klagar på trasigt superblock på disken. Jag antar att det innebär att något är buggigt på telefonen, för jag har inte haft några problem med andra USB storage-prylar. Som det är nu måste jag plocka ut det minimala minneskortet ur telefonen och använda en kortläsare, vilket är
ganska mycket jobbigare.

Sen är det det här med S60 3rd edition också, vilken bygger på Symbian 9, vilket innebär en massa nytt säkerhetsskräp, obligatorisk signering av program etc. Det har helt enkelt blivit ännu jobbigare att skriva program än tidigare, vilket inte säger lite. Tillgången på tredjepartsprogram är alltså väldigt begränsad än så länge, och freeware finns knappt alls. Symbian for the masses, yo!

6 kommentarer:

UL-Tomten sa...

Snygg telefon! Den kommer passa fint i mobilhöstret du har i skärpet.

puterman sa...

Jo, men ska man ha telefonen på samma sida som snusdosehållaren? Jag känner mig lite obalanserad om jag har dem på samma sida (dessutom kan ju armbandsur tillkomma!), och har redan dåligt balanssinne som fan. Men om man har dem på olika sidor börjar man se ut som raggar-Batman, och det är jag inte heller speciellt sugen på. Hur ska jag göra? Svara snarast!

UL-Tomten sa...

Uppdatering: Jag har, efter idogt experimenterande med min fullskaliga prototyp av dig jag gjort i papier maché, kommit fram till en lösning!

Om du helt sonika fäster såväl snusdosehållare som mobilhölster på kedjan till din monokel kommer du undvika problem. I nödfall kan du använda kedjan till guldklockan, men det vore inte särskilt graciöst.

UL-Tomten sa...

Øjeblik

jon sa...

MP3-spelande mobiler, kan man lyssna på musiken utan att ha på själva telefon-funktionen? Jag menar, nog för att man kanske helst vill ha öronproppar på flygplan ändå, men det är väl lite irriterande om man inte kan lyssna under en lång resa?

puterman sa...

Man kan försätta telefonen i offline-läge, även känt som flyg-läge, vilket slår av telefoni och bluetooth.