2008-03-13

Jag läser på dagensskiva.com att fiskevårdsskiva gav musiker utmärkelse. (Den underliga grammatiken i den meningen beror på att det blir roligare om jag inte använder citationstecken runt citatet). Tydligen har några "punkare" gjort en skiva, betitlad "Ge fan i våra vatten", som dragit in 200000 spänn till olika "fiskevårdsprojekt" (observera att det rör sig om fiskevård, inte fiskvård). Detta har fått Svenska gäddklubben att tilldela dem utmärkelsen "Årets gäddfiskeprofil 2007". (I nästa mening reder jag ut oklarheterna i den föregående.) I kontrast till hur det kan låta så är inte Svenska gäddklubben en klubb för gäddor i Sverige, utan en klubb för människor i Sverige som roar sig med att döda gäddor. Och trots att överskottet från denna grymma rockplatta enligt dess hemsida "går till åtgärder för att gynna livet under ytan" så ges den ut av "SportFiskarna". Jag får bara inte ihop det. Titeln hade funkat alldeles utmärkt om den getts ut av en förening för gäddor i Sverige, som ville ta till åtgärder för att slippa jagas i sin hemmiljö. Men så är det alltså inte. Det är en ding, ding värld vi lever i.

(Jag hoppas nu på att någon ska använda kommentarsfunktionen till att berätta för mig att sjöarna skulle bli alldeles fulla av fisk om vi inte fiskade av lite, och att denna trängsel skulle leda till svårt lidande för gäddorna och att halva syftet med fiske faktiskt är att hjälpa fiskarna till ett drägligt liv och att naturen om den kunde tala skulle tacka oss för att vi styr upp miljön, som skulle rasa ihop som ett korthus om vi inte höll den i schack och att fiskarna ändå har varken känslor eller känsel och att de gäddor som fiskas upp alltså inte känner det minsta obehag under själva avdagatagandeprocessen eller dess preludium.)

5 kommentarer:

Anonym sa...

Bäste Herr Sputnik-teori, om vi inte skulle fiska av i sjöarna skulle dessa bli alldeles överfulla av fisk, och denna trängsel skulle leda till svårt lidande för gäddorna. Tänk dig själv inpressad i en etta på 27 kvadrat i Malmö med 43 andra upplänningar. Halva syftet med fiske är faktiskt att hjälpa fiskarna till ett drägligt liv. Därtill vill jag bara påminna om att fiskarna ändå varken har känslor eller känsel och att de gäddor som fiskas upp alltså inte känner det minsta obehag under själva avdagatagandeprocessen eller dess preludium...
MvH J. Furberg, Svenska Sillstryparförbundet

puterman sa...

Min bäste herre!

Mitt rant var mycket bättre än er kommentar, så jag vann.

Med besynnerliga hälsningar,
eder John Sölve Underdog,
"ständigt i skuggan av granater och raketer"

barlon.randolph sa...

Jag tycker bara att begreppet/namnet Svenska gäddklubben är så vansinnigt roligt att jag inte kan koncentrera mig på resten av inlägget. Något om fisk och punk i harmoni, men sen då?

puterman sa...

barlon: Du är som vanligt mest klarsynt av oss alla, på ditt förvirrade sätt.

barlon.randolph sa...

Vännen Josef har agerat mentor i mer än ett avseende.