2008-06-01

OS-feber, del 3: Slaget om Los Angeles

Det första OS jag följde var, om vi inte räknar vinter-OS tidigare samma år, där Gunde Svan var i sitt esse, det i Los Angeles 1984. Fyra år tidigare hade OS i Moskva bojkottats av USA och deras polare, och 1984 var det Sovjet som bojkottade Los Angeles, i något som skulle kunna betraktas som kalla krigets dödsryckningar. Mot alla odds dök dock Rumänien upp, och Kina deltog i sitt första OS sedan revolutionen, antagligen för att jävlas med Sovjet, men även för att dominera lite allmänt. Kina kom trea i medaljligan, bl.a. tog de guldet i den första tävlingen som avgjordes, i skytte, där Ragnar Skanåker kom tvåa.

Det kanske nästan bästa med det här OS-et är att det fick Epyx att göra det legendariska spelet Summer Games. Inte för att det var lika bra som uppföljarna (Winter Games, Summer Games II, World Games, California Games, säkert diverse andra Games), men det var först och animationerna var så bra att man nästan trodde att man tittade på TV istället för på, eh, TV-n som C-64:an var kopplad till.

Agneta Andersson räddade den svenska insatsen med två guld i kanot. Annars blev det mest en himla massa silvermedaljer för Sverige, 14 stycken om jag minns rätt. Patrik Sjöberg gjorde sitt första OS och tog silver. Bosse Gustafsson tog silver på 50km gång, trots att bröderna Herrey hävdat att det var meningslöst för honom att ställa upp. Säkert några brottare. Troligtvis någon lerduveskytt. Diverse simmare. Vad vet jag? Det var länge sedan.

Sen var det Carl Lewis, som tog guld på 100m, 200m, 4x100m och längdhopp. Han dominerade totalt och jag har egentligen aldrig tyckt om honom. Han var säkert också dopad. Och hans musikkarriär var patetisk. We will never break it up? Nej, men någon kanske bryter nacken av dig! Och du tog aldrig världsrekordet i längdhopp, haha!

4 kommentarer:

Jonas sa...

Själv kommer jag mest ihåg Thomas Wassberg från OS -84. Jag gillade honom och älskade Kalle Lewis. Och Toffelhjältarna!

Ordverifiering: xcrreznt (haha som sykkeln)

Anonym sa...

jo han tog det för fan med 8.91 men powell slog det i nästa hopp ordverifiering zhaoi, det var kinesen som tog guld före skanåker

och sen en lösnädd

Åke Ankasen sa...

nejdu anonym där hadde du fel din pajas det var powell som hoppade 8.95 först och sen lewis 8.91 i nästa hopp så frågan är vad som är mer bittert

ordverifiering yjeodfuw när os hålls där ska jag vara på plats

puterman sa...

Min första riktiga OS-upplevelse var dock när Tomas Wassberg tog guld i VM-femmilen 1982. Han låg efter en ryss (kanske Simjatjov eller Savjalov, tror jag, eller någon med ett lite kortare namn) fram tills 45km, men det var som att jag visste att han skulle vinna. Han vann. Istappar i skägget. Juha Mieto. You've been there, you've done that. Over.