2009-04-18

Billy Bones

Ja, när man bloggar en dag som denna så kan man väl inte låta bli att nämna Pirate Bay-domarna. Skriver man inte om det så har man ingen riktig blog. Bloggosfären kokar antagligen (som fan [sic]), men det känns inte speciellt intressant för mig att läsa om vad andra tycker i frågan. Jag vet redan vad det står. Jag vet inte om jag har något att tillföra, men någon kanske är intresserad av vad just jag tycker, ungefär som vissa kanske är intresserade av att veta vad just Jarl Alfredius tycker. Eller The People's Punisher.

Jag tror att domarna är korrekta i den mening att de speglar de tillämpade lagarnas anda. Det är förbjudet att ladda ner upphovsrättsskyddat material utan tillåtelse, och det är förbjudet att ladda upp. The Pirate Bay har tillhandahållit en tjänst som gör det möjligt att syssla med just den typen av olagligheter. Sen kan man naturligtvis ta upp andra domar i fall som i någon mening är analoga, eller gräva ner sig i andra typer av teknikaliteter. Eller så kan man göra en Wittgenstein och hävda att det är meningslöst, eftersom det ändå blir överklagan. Visst.

Sen kan man givetvis ge sig på den större frågan och fråga om det är rimligt. Jag tycker att det är rimligt att lagen tillämpas. Piratpartiet fick tydligen 5000 nya medlemmar på en dag. Lars Ulrich jublar. I princip är jag på piraternas sida (men även på ninjornas, även om det är en annan fråga), även om det som vanligt är så att de mer extrema i alla läger har absurda åsikter. Lösningen är en prenumerationstjänst som ger en tillgång till allt. Typ Spotify eller Comes With Music, fast med allt. Inte realistiskt i dagsläget, men kanske så småningom.

10 kommentarer:

Twoflower sa...

Jag är delvis på Wittgensteins sida i detta; det är dock inte helt meningslöst då det (i sann Baader-Meinhofanda) visar på vilken sida tingsrätten står på och som dessutom är ett uttalande som urholkar rättsväsendets trovärdighet i IT domar (ska det som TPB gjort vara straffmässigt jämförbart med dråp? Varför har ingen vikt tagits vid uttalanden från expertvittnen, etc?). Om det är bra eller dåligt lämnar jag därhän. Meningsfullt blir det dock inte förrän om två instanser till.

PS. Jag tycker att det är Sveriges samlade kår av andliga mediums förbannade plikt att med kofot bryta sig in i det Swedenborgska rummet och kräva ett uttalande från Jarl Alfredius i frågan. DS.

Olof sa...

Visste Du att i Sverige får mördare bo på lyx hotell och offren får bara runt 3-5 lax? Och sedan så får dom här grabbarna böta så mycket som 30 miljoner! Helt otroligt har vi ett rätts system i Sverige igentligen.

Bananskalet Hur i allsin dar kan folk påstå att Sverige inte är ett dårhus med berusade apor när såna här domar döms ut helt mot allt vad lag och rätt heter. nej dom borde i alla fall ha lite bättre straff skalor det säger jag det!

Dags att vakna från ruset makthavare!!!

wv: syncesse

puterman sa...

Vad liken ska med laxen till förstår jag då rakt inte!

Twoflower sa...

Jag för min del tror att Jarl Alfredius skulle ha uppskattat att få med 3-5 laxar när han gick till den sista vilan. Han fick inte ens det. Rätt samhället är ruttet. Och vi bor inte ens i Danmark. :-(

Olof sa...

Jarl Alfredius död! Det hade jag helt missat. Han har följt mig genom min uppväxt.

puterman sa...

På Wikipedia läser jag att han var son till en byrådirektör. Wow!

Olof sa...

Tyvärr så förkortade hans far inte sitt förnamn som arketypen själv, Byrådirektör H.K. Bergdahl.

hjon sa...

Puter: Man skulle kunna säga t ex "Jarl Alfredius sleeps with the fishes." - då hajar du vad Olof fiskar efter då han sejer 3-5 lax?

Olof sa...

@hjon: Jag är glad att du är far. :)

Förresten tänkte jag precis köra det där skämtet med att ingen har svarat på mina kommentarer och att ni därför nu är mina fiender, men nu fick jag inte chansen. :(

WV: unfinga

Olof sa...

WV: nosticka (en form av svamp?)