2009-04-05

Några dåliga saker med att köra Mac

- Fönsterhanteraren ändrar fönstrens z-position när man byter fram och tillbaks mellan virtuella desktops ("Spaces").
- Att ett program inte avslutas i och med att man stänger dess fönster.
- Meny-raden längst upp på skärmen.
- När man vill öppna en ny Terminal eller ett nytt Finder-fönster så måste man göra det via en meny, snarare än att bara klicka på ikonen i dockan, för då transporteras man till ett redan öppnat fönster.
- Sunkiga BSD-varianter av vanliga shell-kommandon.
- Dåligt med inställningsmöjligheter.

Så för att summera så är det helt okej. Jag kommer nog vänja mig vid det mesta, och fixa vissa saker, t.ex. genom att installera GNUs varianter av ls, cp etc.

4 kommentarer:

hjon sa...

Prosit.

wv: antsjlu

Olof sa...

Personligen tyckte jag först det där med menyn och att ett stängande av fönster inte stänger en applikation var underligt, sedan vande jag mig. Jag vande mig så pass att jag nu finner det underligt att en applikation är identiskt med ett av sina fönster, metaforiskt sett.

puterman sa...

Jag tycker det är ganska jobbigt i appar som Finder eller Terminal, där det känns mycket mer naturligt att en appen är associerad med ett specifikt fönster. Ett terminal-fönster är typiskt en app, den har inget gemensamt med andra terminaler, förutom att de råkar köra samma kod. Eftersom jag börjar bli ungefär lika van vid att trycka ALT-Q som ALT-TAB så är det dessutom irriterande att man råkar göra det i ett terminal-fönster, och alla terminaler dör.

puterman sa...

Årets kontring, sent som fan: Apple riktar sig till noobs, och att förklarar för en noob att stängande av fönster inte är samma sak som stängande av app är en stor jävla apskit (apa-skit på skånska).

Det finns inget intuitivt i konceptet "app som inte är kopplat till något fönster, utan är någon datavetenskaplig abstraktion som lever utanför användarens vetskap". Det är skit, och Apple borde inse det vid något tillfälle. Det är alldeles för abstrakt för att vara på riktigt. Det är dåligt. Det var okej på Amigan runt 86, men metaforen känns som "jag använder ugnen för att grädda en kaka, sen tar jag ut kakan, men ugnen är fortfarande på, så jag stänger av ugnen, men ugnens ande svävar fortfarade runt i rummet och sjunger ungerska folkvisor om tiggare, prinsar och allmänna slån".

Apple, väx upp, det är 2009 nu. Snart är det 2010. Och det står inte på förrän det är 2011. YOU WILL DIE!