2009-08-18

Veggo-neggo

Vad är grejen med vegetarianer och fejkkött? Måste man försöka lura i sig själv att de här produkterna är bra på något sätt, för att inte svika sin vegetarianism? Eller har man suggererat sig själv att tro att de är i närheten av riktigt kött, för att man glömt bort hur det smakar och känns?

Igår åt jag lunch från Djurens Rätts stånd på Malmöfestivalen. Det fanns två rätter att välja på, varav båda innehöll fejkkött. Ungefär så där dåligt som det brukar vara. Det är knappast ett bra sätt att värva in nya vegetarianer, vilket jag antar är syftet. För folk som äter kött tycker antagligen att den vegetariska immitationen är ännu mer otäck än vad jag tycker, som inte har ätit kött på typ 10 år.

En annan grej är restaurang Vegegården här i Malmö. Som vilken typisk sunkig Kina-restaurang som helst, fast med fejkkött istället för riktigt kött. Utnämnd till Sveriges bästa vegetariska restaurang för några år sedan. Jag antar att det säger en hel del om konkurrensen när ett sunk-Kina-hak är det bästa som finns.

Men kanske måste man försöka uppmuntra den lilla verksamhet som finns med att servera vegetarisk mat, och inte bara gnälla som jag. Kanske ni andra, jag föredrar att gnälla på allt och alla.

8 kommentarer:

hjon sa...

Nej, de flesta sojakorvar och Quorn-produkter är ju rätt vidriga. Och att Djurens Rätt serverar det känns lite som om de skulle ha fuskpäls på sina kragar.

Olof sa...

Men det finns faktiskt bra fejkkött, även om det kanske inte nödvändigtvis är i form av fejkkött. Några exempel jag har provat här i Peking:

* Friterad fisk i sötsur sås. Fisken är en stor bönskida fylld med potatismos som sedan friterats.

* Stekt bläckfisk. Tofu som frysts och kokats några gånger och blivit aningen seg steks i soya med ärter.

* Kycklingbitar. Gjort med hjälp av hårdtofu och tofuskinn.

* Soyakorv. Faktiskt riktigt gott, smakar som en vanlig korv, men verkar inte vara gjort på samma sätt som de soyakorvar jag testat i Sverige.

Eftersom det var buddhister som började den här traditionen med fejkkött är det kanske dem man bör ställa mot väggen. En kompis påpekade att man kan ifrågasätta hur stark deras strävan var att leva osyndiga liv när de ändå åt så mycket som påminde om kött, men nu är det så, och DÅ FÅR VI VÄL LEVA MED DET!!!

Twoflower sa...

Här i Amsterdam så är det ganska väl bevänt med vegetariska produkter, både fejkkött och rena grönsaks- och rotsaksprodukter.

Några riktigt bra exempel:

* Färsk vegetarisk korv. Säljes på Albert Heijn under vinterhalvåret. Gjord av soja och veteprotein. Helt fantastisk och får fin yta oavsett hur man steker den. Har aldrig sett något liknande i Sverige.

* Vegetarische Boterhamworst. Påläggskorv (som medvurst, men god) av soja.

* Fejk-kyckling. Soja och veteproteinbaserad - gjutet i formar som ser ut som kycklingfileer och är trådigt på ett läskigt köttigt sätt. Helbizarrt. Antagligen importerat från Kina.

Färska quorn och sojaprodukter är för övrigt milsvida från frysvarorna som finns i Sverige.

Twoflower sa...

Här är produkterna du kan finna nästan på varje Albert Heijn (läs: holländska ICA). Kolla in rookworsten:

http://www.tivall.nl/productoverzicht.asp

puterman sa...

Ja, det finns bra sådana här produkter, den där buddhistiska restaurangen i Peking gick inte av för hackor. Men i Sverige ska det tydligen vara supersunk.

Simon sa...

Jag, som avhoppad vegetarian, kan faktiskt bli sugen på quorn ibland. Som quorn i sig, inte som ersättning för nåt. Häromdagen tog jag quornfiléer och wrappade i bacon och stekte. Det var mycket gott.

Det där med Amsterdams färska veggogrejer skulle man bra gärna vilja prova.

allanman sa...

http://recept.nu/1.118060/ptrmn

ordverifiering: pectin(!)

Olof sa...

Kanske dags för Livsmedelsverket att se till att soyaköttet håller högra kvalité? Enligt Anslagstavlan en sen 80-talsdag:

"Korvar med andra namn behöver bara innehålla hälften så mycket kött."

(Andra inslaget)

http://www.youtube.com/watch?v=PNJ1R_PYbN0