2009-11-22

Tre femtedelar i Vellinge

Howard Zinn nämner i förbigående i sin "A People's History of the United States" att det i den amerikanska konstitutionen står att slavar har tre femtedelars människovärde. När jag läste den så valde jag att helt enkelt tro honom, medan en kompis till mig protesterade våldsamt när jag nämnde det. Det kunde inte vara sant. Men det var det, även om själva människovärdes-grejen är en tolkning av en politisk kompromiss.

Men hur är det med människovärdet i Vellinge? När någon tidigt en morgon anlägger en brand i en lövhög utanför ett tillfälligt boende för flyktingbarn så är det lätt att dra paralleller till den amerikanska konstitutionens hemtrakter och folk i spök-dräkter som bränner saker.

Här handlar det inte om några tre femtedelars människovärde, utan snarare om ett negativt sådant. Det handlar om livsstil, om att man inte ska behöva se fattiga på vägen till golfklubben. Det är verkligen inga bonnlurkar i stil med Sven-Olle Olsson som regerar i Vellingen, utan toddy-stinn konservativ överklass. Det har mycket mindre med rasism att göra än något så enkelt som egoism. Världens problem är världens problem, inte Vellinges.

11 kommentarer:

Petter sa...

Rekommenderar denna krönika, med långa utdrag ur en radiointervju med Vellinges starke man:

http://sydsvenskan.se/opinion/pertohlssonkronika/article569058/Folj-med-till-Vellinge.html?refp=569082

puterman sa...

”Livskvalitet är ju så mycket, va. Jag vet en dag för jag tror det är två år sedan så började jag morgonen med en underbar ritt i augusti över stubbåkrarna på min store häst där han fick gå fullt ös och tårarna rann, va, och duschen och frukosten var helt underbar. Efter det hade jag en förhandling med Vägverket, där jag tyckte jag lyckades väl, till och med mycket väl, ekonomiskt för Vellinge kommuns räkning. På kvällen åkte jag till en god vän eftersom rådjursjakten hade börjat och den jakten kröntes utav framgång och efteråt så åt vi en alldeles superb nattsupé vid elvatiden och jag var i säng klockan halv ett eller halv två någonting. En helt fantastisk dag, fylld utav livskvalitet.”

AWESOME!

Mmm sa...

Skulle nog vilja påstå att många i Vellinge är bonnlurkar i klass med Sven-Olle Olsson, bara lite mer pengar.

Se bara på Göran Holm, värre bonnlurk får man ju leta efter.

Anonym sa...

Jag har haft tankar på att bosätta mig på Näset, för jag tycker det är en väldigt trevlig miljö. Men jag har blivit mer tveksam efter hela den här skiten de senaste veckorna. Vill jag ha Ku Klux Klan till grannar?

Olof sa...

Jag tycker Ku Klux Klan är fascinerande som fenomen, så jag skulle kunna tänka mig att ha dem som grannar. Å andra sidan kan jag tänka mig att de flesta andra inte skulle det, och då skulle det bara bli KKK och jag, och det är en situation jag nog inte skulle vilja befinna mig i.

puterman sa...

The KKK took my baby away, they took her away, away from me

hjon sa...

KKK Oy's kanelskorpor är en matprodukt som du borde testa!

Olof sa...

Efter Jons kommentar kan jag bara hålla med om att matprodukt är ett väldigt roligt ord. Jag tycker för övrigt att det är roligt att omnämna något man köper som "produkt" överhuvudtaget. När jag beställde en dator över nätet år 2003 fick jag fylla i en blankett där jag bl.a fick frågan om jag ämnade använda Produkten (med stort p) för att tillverka massförstörelsevapen, eller om jag tänkte exportera Produkten till Sudan eller Nordkorea. Eftersom jag lyckades köpa Produkten förstår ni att de svar jag gav var ganska trista.

puterman sa...

En sak som är bra med spiskummin är att man inte kan använda Matprodukten till att tillverka massförstörelsevapen. Möjligtvis massförstörelsematen.

Anonym sa...

Men du... du glömmer ju MacGyver!

hjon sa...

Det finns mycket mat man skulle kunna förstöra med spiskummin, som annars ofta används för att dölja att mat är förstörd.