2006-08-28

Annorlunda

I Peking är saker lite annorlunda mot hur de är här. Det är varmare. Det luktar mer avlopp. Maten är bättre. Man fattar inte vad folk säger. Saker är billigare. Det är fortfarande den kommunistiska kvittogrejen som gäller när man handlar saker. De har annorlunda eluttag. Trafikregler verkar inte existera. Nyhetsankaret på CCTV 9 läspar och ser obehaglig ut.

Men rent allmänt är det mesta som här, inklusive människorna. Folk härifrån verkar dock ha en förmåga att mest se olikheterna, och uppfatta det negativt. Man tolkar den något mer anarkistiska läggningen vid köbildning och dylikt som att kineserna är mer egoistiska. Över huvud taget verkar de jag pratat med mest tycka att det finns stora skillnader, och att det är dåligt. Jag förstår inte varför, för sådant här som att vara mer utåtriktad och vara mindre
noggrann med att följa regler brukar väl mest anses som positivt när det gäller folk längre söderut i Europa.

Vi har olika attityder till sådant som är annorlunda. Vissa gillar det, andra inte. Dessutom har vi en förmåga att antingen se skillnaderna eller likheterna. Att mest se skillnaderna och dessutom se dessa som negativa kan inte vara roligt.

3 kommentarer:

Simon sa...

Bra sagt. Men kan du berätta mer om den kommunistiska kvittogrejen, för en icke insatt?

puterman sa...

Man hittar något man vill köpa, tillkallar en expedit som skriver ett kvitto, vilket man tar till kassan och betalar, man får ett nytt kvitto, vilket man tar tillbaks till expediten, som inspekterar kvittot och ger en ens grejer.

UL-Tomten sa...

Simon: Vad var det som var bra sagt?