2006-11-01

Platonman

För att det här inte bara ska handla om mobiltelefoner så tänkte jag att jag kunde ta upp en av mina gamla käpphäster, nämligen den här förenklade synen på moral som de flesta lite sådär oreflekterat verkar ha: man missar att ta med andra faktorer än moraliska när man funderar kring huruvida något är "rätt" eller "fel". Själv anser jag att det är fel att ta bilen till jobbet om man har andra alternativ (en enkel och fin åsikt att sitta på om man inte ens har körkort), men att det är bekvämt är något som måste vägas in i bedömningen, om man nu absolut ska hålla på och sätta poäng på saker och ting.

Och för att slippa försöka förklara min känsla närmare än så, så byter jag raskt ämne till det här med poängsättning, som verkar vara vad moral mest handlar om när man diskuterar det, troligtvis för att professionella filosofer är alldeles för insnöade för att titta upp från skrivbordet och någon gång fundera på vad poängen med hela verksamheten är. Något har uppenbarligen gått förlorat sedan Platons dagar, då filosofi handlade om livet, snarare än om att bli publicerat i Mind.

4 kommentarer:

UL-Tomten sa...

På vilket sätt anser du att det här inlägget inte handlar om mobiltelefoner?

hjon sa...

Jag instämmer. Visst kan ditt inlägg verka långt från mobiltelefonens idé, men likväl är det en implementation av en mobiltelefon.

puterman sa...

Era mammor är mobiltelefoner!

Pastorsfamiljen Anders Knutfeldt "'vajda" sa...

lol