2006-11-17

Tro't om du vill

Jag brukar fundera på det här med rasism ibland, eftersom jag själv har ett ganska komplicerat förhållande till det. Jag är nog ungefär lika icke-rasistisk och/eller anti-rasistisk som alla andra påstår sig vara, hade jag ett företag skulle jag lika gärna anställa Paig Saghamullit som Sverker Svensson. Däremot går jag och bär på en djupt rotad reflex-rasism, som jag inte kan göra mig av med. Allra mest rasistisk är jag mot negrer. Om jag ser en neger som gör något lite halvgalet så drar jag slutsatsen att det beror på hans/hennes underlägsna tankeförmåga... Tills jag haft någon halvsekund på mig att tänka över saken och insett hur dumt jag reagerat.

Det är inte konstigt att det sitter så djupt; ett av mina tidigaste minnen, från någon gång under mina första fem år, är en dröm jag hade. Jag drömde att jag var på Unga Örnar (socialdemokratiska föräldrar skyddar inte mot rasism!) och några färgade människor, uppenbarligen från det underutvecklade AFRIKA, kommer in, och bär plastpåsar ovanpå sina huvuden. Jag hade fått lära mig att plastpåsar inte får sättas på huvudet, för det är farligt. I drömmen försöker jag varna afrikanerna, som glatt/dumt ignorerar mig. Sådär som dumma afrikaner gör.

Det vore intressant att veta hur det gick till när jag indoktrinerades. Eftersom det knappast är troligt att någon i min omgivning medvetet påverkade mig, så känner jag mig lite orolig över hur stor påverkan outtalade attityder kan ha på människor.

9 kommentarer:

UL-Tomten sa...

Låt oss för argumentationens skull anta att ditt objektivistiska dikotomiserande i människor och ickemänniskor är produktivt. Låt oss även anta samma sak för negrer och

Förlåt, men jag kan inte fortsätta innan vi rett ut frågan om huruvida det ska heta negrar, negrer, niggrar eller niggrer.

puterman sa...

Eller så enas vi om att kalla dem för afro-svenskar (om de är svenska medborgare), potentiella afro-svenskar (om de är på väg att bli svenska medborgare) eller afrikaner (om de är från Afrika). Annars får man kalla dem något annat, t.ex. afro-lichtensteinare.

UL-Tomten sa...

Det löser inget av problemen. Är du full?

puterman sa...

Nej, jag vet inte vad jag är, eftersom jag för tillfället är påverkad av de flesta populära tunga droger, några mindre populära tunga droger och några droger som inte ens är speciellt tunga. Är det svar på din fråga?

Wukke sa...

"Negrar" hette det en gång i fyran när en kille i klassan redogjorde för sin erfarenhet av Gimo Simhall:

"Det var rätt bra men det var några _negrar_ där, och de var så jävla störiga!"

Word verification: wujvlugg

Wukke sa...

Förresten så måste indoktrineringsfaktorn ha bleknat när jag växte upp, för jag har ingen sådan uppfattning. Däremot fick jag för mig att alla asiater sysslade med datorer och miniräknare, för det var i sådana sammanhang man såg dem på TV.

UL-Tomten sa...

Puterman: Det är svar på min fråga, men jag skulle föredra att vi kunde enas om ett namn på ditt tillstånd, i såväl allmänhet som synnerhet.

Jöns sa...

Putermanisk.

hjon sa...

"Instincts are misleading, you shouldn't think what you're feeling." Jag får också ofta slå mina reflexer på fingrarna enligt denna, Death Cab For Cuties, modell.