2008-04-03

Användarovänlighetschock

Jag har pratat om det tidigare, men hur kommer det sig att vissa ämnen får så många att känna sig som experter, trots att de har absolut noll koll? Det är inte många som skulle ge sig på att försöka laga någons tänder, utan att åtminstone ha läst första terminen på tandläkarutbildningen. Däremot är det helt okej att ge sig på att sätta ihop ett lättanvänt användargränssnitt. Inte konstigt att det ofta blir så dåligt.

Hur tänker sig t.ex. Ubuntu-utvecklarna med de här programuppdateringarna som dyker upp ett par gånger i veckan? När systemet upptäcker att det finns uppdaterade paket så visar det en liten ikon på taskbaren. Man klickar på den , skriver in sitt lösenord i dialogen som dyker upp och uppdateringsprogrammet körs igång. Där får man en lista över de paket som ska uppdateras, man klickar på "Install updates" och uppdateringen startar, men progress bar och allt. När det är färdiguppdaterat så kommer det upp en dialog där det står att det gick bra, och man får klicka på "OK". Sen trycker man på "Close" för att stänga sin Update Manager.

På vilket sätt kräver denna process någon som helst inblandning från min sida? Varför installeras inte bara uppdateringarna automatiskt? För att användarupplevelsen inte skulle bli tillräckligt lik Windows om man inte blev störd och frustrerad av systemet då och då? Antagligen.

Inga kommentarer: