2009-02-03

Om att misslyckas

Ibland är det svårt. För mig och för andra. Jag gjorde en låt till C-64 för några år sedan, som egentligen var mindre låt än kodexperiment. I grunden är det en vanlig låt, d.v.s. ett paket med spelarkod och data, gjord i en vanlig editor (musikprogram kallas för musik-editorer på C-64, snarare än något i stil med "tracker"). Sen skrev jag kod för att kunna kontrollera filter, puls och lite andra grejer med tangentbord och paddles. Värdena sparades ner till minne, och sedan till disk, och i det färdiga programmet spelades låten och modifierades utifrån de nedsparade tabellerna innan ljuddatan skickades till SID-chippet.

Det som typiskt händer när man sedan släpper en C-64-låt är att gänget bakom HVSC rippar den till en PSID-fil och lägger in den i sin feta (och tydligen elektriska) samling. Det kan gå lite för snabbt ibland. Om man ska till att rippa en låt, så är det första man gör att titta på adressen $1000 efter något som ser ut som en vanlig låt, kolla var den ser ut att sluta, typiskt runt $2000, spara ut detta och slänga på en header med lite info om låten.

Jag ville slippa att rippet gjordes på det sättet, för då skulle man bara höra den omodifierade låten, utan mina filter- och puls-svep och annat blaj. Därför la jag in följande text på adress $0f00 i minnet:

hey hvsc crew, don't disappoint me this time... just saving 1000-2000 and adding a header won't work with this one, ok?


"Svårt att missa", tänkte jag och kände mig nöjd. Inte för att jag blev speciellt förvånad när låten kom med i nästa utgåva av HVSC och de ändå hade misslyckats kapitalt, på precis det sätt som jag ville undvika, men lite löjligt kändes det. Inte ens något så uppenbart som att min ursprungliga fil var ett antal gånger större än en vanlig $1000-låt hjälpte. Det är kul att de vill ha med mina "kompositioner" och så, men de kunde ju låta bli att ha sönder dem i så fall. Det är lite som om en mp3-grupp skulle råka få med ett par minuter brus istället för den riktiga låten.

Nåväl, den har legat där sedan 2006, och idag kom jag på idén att fixa saken. Inte helt trivialt med så förvirrad kod som min, så jag la 20 minuter på det och blev nästan klar. Sen tänkte jag att det var ett tag sedan jag har bloggat om något sjukt nördigt, så nu har jag lagt ungefär lika lång tid på att skriva det här, istället för att gå och lägga mig.

Det gör jag nu istället. God natt! Sov gott och dröm om besjälade datorer!

8 kommentarer:

hjon sa...

Jag är glad att du gjorde det.

leif sa...

vet inte riktigt om du kanske bara har misshandlat dina filer du kan prova att gå in under Mina Dokument och sen köra Chkdsk. då kanske filerna funkar bättre och så skickar du dom til hvsc igen. mvh leif

Parren Wilkington sa...

Hello

if you don't like HVSC you should use NemeSIDs. Or start your own SID collection.

Bye

wv: V3L0C1P3D3

puterman sa...

Finally!

[wv: glersp]

Olof sa...

wv: retypese

don't ask me 2 prv pls

puterman sa...

!prv

[wv: hotratin]

Olof sa...

noooooooo

Olof sa...

not prv is as difficult as prv

:(