2009-02-18

The VM

Imorgon smäller det! TV-mottagare har installerats på jobbet, för att jag inte ska behöva missa en minut av spektaklet. Herrarna (bara en sådan sak som att vi fortfarande talar om "herrar" och "damer" i de här sammanhangen inspirerar den humoristiska ådran i alla under 70) har inte haft ett så starkt landslag sedan någon gång på Gundes tid, och damerna har aldrig varit så bra.

VM inleds imorgon med damernas 10km i klassisk stil, antagligen den enda tävling där det vore överraskande om det blev några svenska medaljer. Vi kan kalla det en mjukstart. På fredag kör herrarna 15km klassiskt, med klar medaljchans för åtminstone Anders Södergren och Johan Olsson (etta respektive trea förra helgen).

Frågorna hopar sig:
  • Kommer finskorna ha någon chans mot Justyna Kowlczyk imorgon?
  • Har Lukas Bauer återfunnit fjolårets form, och vad räcker det i så fall till om Anders Södergren är så bra som han verkar vara just nu?
  • Är det äntligen dags för Franz Göring att få sitt stora genombrott, eller kommer han fortsätta att leva i skuggan av Axel Teichmann (om man nu över huvud taget kan leva i någons skugga med det efternamnet)?
  • När ska Internationella Skidförbundet fatta att det är dags att köra femmilen med intervallstart igen?
  • Hur är det egentligen med Marit Björgen?
  • Är damernas sprinttävling avgjord på förhand i och med att Petra Majdic ställer upp?
  • Vilka valörer blir det på de svenska medaljerna i stafetterna?
  • Hur är egentligen Lina Anderssons och Emil Jönssons form? Blir det några medaljer i sprint-tävlingen?
Många frågor, men inte så många svar än så länge. Tills vi vet så skulle jag vilja ge ett litet tips om hur man kan tänka när man står inför ett svårt vägval. Tänk så här: vad skulle Gunde ha gjort?

6 kommentarer:

jonas sa...

En gång, tidigt 90-tal, sjöng jag i ett punkband, som spelade in en låt med namnet "Sju nycklar". Texten handlade om just nämnde Gunde och det tragiska i att han sålt sig till underhållningsbranschen. Vi skickade till och med låten till honom, men vi fick aldrig något svar. Men nu i efterhand kan man ju tänka "Vad skulle Gunde ha gjort?". Släppt en skiva med oss? Tackat?

Twoflower sa...

Vad skulle Gunde ha gjort?

Antagligen skulle han ha påbörjat spelet "Längdskidåknings-manager" som världen har väntat på tok för länge på. Skulle inte du också vilja kunna ha simulerat hur Anna Haag står sig gentemot Justyna Kowalczyk i -2 graders kyla och där Justyna har problem med vallningen? Det är klart att du skulle! Och det skulle du ha kunnat också om bara utvecklingen hade varit igång.

Jag hoppas det här blir en minnesbeta och en tändande gnista - den sista droppen som urholkar stenen. Du kan inte förvägra världen detta längre. Mina herrar, det är dags att agera - för spelandets, längdsskidåkningens framtids och inte minst för barnens skull.

Simon sa...

A såg en dokumentär om Gunde, där man fick veta att han – då det begav sig – räknade ut precis hur stor och av vilket material den optimala handduken skulle vara för att torkning efter dusch skulle bli maximalt effektiv.

Gunde FTW.

puterman sa...

jonas: När han nu är tillbaks som landslagschef så känns det som om han ogjort sina tidigare klavertramp.

twoffe: Depressionen över Magdalena Neuner Biathlon-fiaskot börjar lägga sig, så kanske har Längdskidåknings Manager en framtid.

[wv: nesse]

Olof sa...

Längdskidåknings manager _måste_ använda samma engine som Football Manager. Dags för portning!

puterman sa...

Låter rimligt, även om jag kan föreställa mig att skid-intresserade kan tycka att det låter lite skumt att Lina Andersson spöar Virpi Kuitu med 2-1.

[wv: vorapoon]