2010-06-24

iBloggosfären

När jag ändå bara sitter här och känner mig emlig så kan jag ju posta lite länkar till saker som ni kan läsa i midsommar, istället för att supa och dansa runt midsommar-granen.

Tomi Ahonen är som vanligt väldigt ambitiös, genomtänkt, välanalyserad och pratig, när han skriver om hur smart det är att investera i att skriva appar till iPhone/iPod/iPad. Sett ur investerings-perspektivet har han antagligen helt rätt, och det vore nyttigt för många att läsa det här. I kommentarerna påpekas aspekter som saknas i hans resonemang, även om det känns som om många helt enkelt gillar App Store.

Jag tror att den huvudsakliga anledningen till att många appar i App Store utvecklas för just iApparaterna är att det är kul och enkelt. Man laddar ner ett SDK till sin Mac och sen kör man. Apple tar hand om allt krångel (saker i stil med betalning, distribution och att i värsta fall vägra dig tillträde). Det förklarar varför det finns en massa små, roliga appar utvecklade på fritiden. Hur många skriver kod till Symbian för att det är kul? (Awesome random clipart, eller hur?)

En annan anledning till att utveckla iAppar är att det är den coola plattformen. De man vill nå med sitt budskap har iPhone. Det är coolt att ha en iPhone-app. Det är trevligt för oss som har iPhone att det är så, ska man resa med Västtrafiken så är iPhone-appen väldigt trevlig. Men ville Västtrafiken nå ut till så många som möjligt så hade det varit smartare att satsa på andra plattformar. Vilket de kanske gör också, vad vet jag?

Nåja, jag lovade länkar, inte svammel. Russell Beattie skriver att tablets är framtiden. Det kanske han har rätt i, eller så uppfinner Steve Jobs något ännu bättre så småningom. Och även om jag inte har någon iPad eller någon annan tablet så tror jag att han underskattar Apple en aning. Bortsett från all hype så har de en förmåga att göra mer rätt än många vill erkänna.

1 kommentar:

Olof sa...

"Bortsett från all hype så har de en förmåga att göra mer rätt än många vill erkänna."

Tack!