2010-06-27

Xcode 4


Jag tittade igenom en WWDC-presentation om Apples utvecklingsverktyg (allt från WWDC 10 finns på iTunes), och Xcode 4 verkar kunna bli the shizzle, jämfört med Xcode 3 som är typ scheisse:

- Ett fönster. Inte tusen fönster. Ett fönster. Steve Jobs har uppfunnit the one window application. Hurra för Steve Jobs!

- Interface Builder finns integrerat i Xcode. I det enda fönstret. Man kan se dem samtidigt, man kan dra outlets och actions från buildern till källkoden.
- LLVM tar hand om kod-komplettering och att berätta för en när man stavat fel till saker. På demona ser det fett ut, hur det ser ut i verkligheten vet jag inte. Man blir lite orolig när presentatörerna står och säger positiva saker om hur bra editorn i Xcode alltid har varit, medan jag själv tycker att den är pinsamt långsam ganska ofta.
- De har gjort något åt svn-stödet, och förhoppningsvis fått det att funka. Och lagt till stöd för git. Och en diff-viewer med timeline. Och i motsats till t.ex. Versions så ska de tydligen ha stöd för både branch och merge. Förhoppningsvis på ett sätt som är användbart, snarare än som i Tortoise, där merge-funktionaliteten är så kryptisk att man ändå blir tvungen att göra det från kommando-raden.

- En ny debugger, LLDB. De sa mest att den är snabbare än gdb, jag hoppas att den har mer att komma med, t.ex. debuggning av optimerad kod.


Jag sa så sent som för någon vecka sedan om Xcode att det är uppenbart att det har utvecklats helt utan inblandning från Apples legendariska interaktionsdesigners. De verkar ha kallats in till Xcode 4. Att basera vyer på filter/sökningar känns ganska mycket mer 2000-tal än statiska hierarkier. Däremot antar jag att mindre sexiga delar av UI:t, som t.ex. projektinställningar, fortfarande är en enda röra. Jag skulle vilja se en kompetent interaktionsdesigner stoppa det i sin crack-pipa och röka.

Sen vill jag inte hypea det här för mycket innan jag har testat själv, det som visas i presentationen är bara den yttersta ytan . Ingenting sägs t.ex. om sådant som sub-projekt, som antagligen kommer fortsätta ofunka även i Xcode 4.

2 kommentarer:

Simon sa...

Illustrationerna, särskilt fisken, var fina.

puterman sa...

Fisken är GDB:s maskot. Säga vad man vill om FSF, men är det något de kan så är det design.