2008-11-29

Bakochframvänd prestigekamp

Harald Welte förvånas över att folk inte sysslar mer med reverse engineering. Jag kan förstå varför man hellre sysslar med annat: det är inte lika uppenbart kreativt som att bygga något själv, det kan förekomma etisk och juridisk förvirring osv. Men en viktig anledning att syssla med det är nördprestige. Har man aldrig använt en disassembler så är man ingen riktig programmerare.

Min reverse engineering-karriär började när jag i sjuårsåldern plockade isär en klocka. Jag fick aldrig ihop den igen. Sedan gick det ganska lång tid innan jag gjorde något så ambitiöst igen.

På mitt förrförra jobb skrev jag en symbolisk disassembler för Symbian-kod, för att kunna lista ut hur en inbyggd applikation gjorde en viss sak. Det tog ett tag, och den var tvungen att klara av både appar och libs, både ARM- och Thumb-kod. Jag kanske blev lite överambitiös, men jag hade roligt.

Och om någon undrar så är detta fullt lagligt i Sverige, medan man i andra länder mycket väl kan bli dömd till livstids tortyr.

6 kommentarer:

Olof sa...

"It's simply not acceptable to be in possession of some technical device without understanding how _exactly_ it works."

Men de som reverse-engineerar worddokument, exempelvis, förstår de _exakt_ hur worddokument fungerar?

puterman sa...

Vilket leder mig till denna spännande reflektion: exakt hur fungerar ett dokument? Plötsligt blev det en filosofisk fråga av det.

[wv: adpol]

Leif sa...

grabbar ett word dokument är uppbyggt så här:

först finns det den fysiska filen som kan sägas vara uppbyggd av ettor och nollor men nu ska vi inte tala om det. det är alltså en grupp data som optimerats för storlek och hastighet. data läses normalt in byte för byte men det kan tänkas att microsoft har en smartare metod.

sedan lägger man in all den här datan i minnet och bygger strukturer av den. dom struktuerna kan man använda för att exempelvis veta var man ska lägga tabbar, bilder och favoriter mm. nuförtiden finns det också en ny häftig feature i office och det är att man kan lägga in rörlig media. dvs filmer och liknande!

så ett dokument kan sägas vara ett "recept" för hur man skapar strukturer i minnet som sen används av word och andra program. i windows körs varje program för sig (vi kallar det för "egen process" så om programmet kraschar kraschar inte systemet!) och det går ofta snabbt pga lång forskning om hur man gör snabba program.

så det är inget konstigt alls!

puterman sa...

Tack, Leif! Nu förstår jag _exakt_ hur ett word-dokument fungerar.

Olof sa...

"Och om någon undrar så är detta fullt lagligt i Sverige, medan man i andra länder mycket väl kan bli dömd till livstids tortyr."

kan vi inte invadera andra länder som använder tortyr så att dom slutar med det?

hejdå

Ordverifiering: iskspitt

puterman sa...

Stålborg Sverige, nu!

[wv: hahadusapitt]