2008-11-25

Fega ur

Jag har gnällt om det här med dialogrutor som frågor om man är säker tidigare, men tänkte vrida det ett varv ytterligare, genom att inte bara anklaga dem som överanvänder dem för inkompetens, utan dessutom för feghet. Vad är det som får någon på Nokia att bestämma sig för att lägga in en dialog som frågar om man är säker, då man väljer att ta bort en låt ur en playlist? Det skulle kunna vara någon typ av Windows-skada, att man faktiskt tror att det är användarvänlighet, att man vill kolla med användaren, så att hon inte av misstag tar bort en låt ur playlisten. Men kom igen, hur stor skada är det egentligen? "Åh nej, jag tog av misstag bort en låt ur min playlist, om jag inte kan lyssna på just den emo-låten så måste jag skära mig i handlederna i tre och en halv minut istället, gud så deprimerad jag blir!"

Eller som det här med att man inte har sparat en fil. Ibland händer mig följande: jag ska stänga ner min jobbdator, så jag väljer Shutdown, varpå Windows ska stänga ner programmen. När Visual Studio kommer på att det ska stängas ner så vill det spara solution-filen (filen med lösningsmedel), men jag har redan avmonterat min TrueCrypt-volym där den ligger, så den kan inte sparas. Visual Studio frågar om jag vill spara den någon annanstans (Yes/No/Cancel), jag råkar trycka på Cancel och hela nedstängningsprocessen avbryts. Hallå, jag ville stänga av min dator! Hur mycket skada sker om jag inte spar ner solution-filen? "Åh nej, jag hade osparade ändringar i min solution-fil, nästa gång jag sätter mig vid datorn kommer jag att ha tre och en halv minuts arbete extra, eller troligtvis inget alls, för det som ska sparas är säkert något i stil med info om vilka filer jag har öppna i editorn, nu måste jag öppna dem igen, zomg nu måste jag skära upp handlederna istället!"

Utvecklare måste våga ta beslut. De måste åtminstone välja om de ska se på användarna som idioter eller som individer som är mycket smartare än dem. I sådana är fall är det ingen tvekan om hur det ligger till. Att fråga användaren är en enkel utväg för en utvecklare som vill slippa ta beslut, om man inte ser till konsekvenserna, vilka är att användaren blir irriterad, klickar fel och blir tvungen att skära sig i handlederna om och om igen för att hon blir så jävla deprimerad. Det är i alla fall vad jag brukar göra.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Men vad fan, jag skrev nyss en kommentar och den sparades inte (på riktigt, alltså). Nu blir det handleden.

Anonym sa...

Rakblad
Kristna handleder
Utrotad mammut glittrar.

Olof sa...

Det vad alltså jag som skrev föregående inlägg.

WV: grespers

puterman sa...

[wv: chikamew]

puterman sa...

Det var alltså jag som skrev föregående inlägg.

Puterman

Olof sa...

Angående det där med dialogrutor som frågar huruvida man vill radera något eller inte, kan det ju bero på vilken form av applikation man har.

Om folk köpt musik via iTunes, så antar jag att det är rimligt att fråga först eftersom man annars faktiskt riskerar förlora något man köpt. Annars behöver inte program som automatiskt sparar filer med jämna mellanrum ha sådana där dialoger, och de kan ju, istället för att fråga helt enkelt spara saker automatiskt när programmet avslutas.

puterman sa...

Ja, det är också det som är min poäng: onödiga dialogrutor. Jag är med på att min telefon varnar mig om jag är på väg att göra en datauppkoppling som kan bli kostsam. Det är när jag direkt kan översätta texten i dialogrutan till "Hej, jag är en osäker programmerare på ett stort företag som är osäker på om jag kan bestämma om den här skitsaken, eller om det innebär att det stora företaget jag jobbar på kan bli stämda av någon idiot om jag inte frågar först, så därför: vill du verkligen göra den här helt ofarliga operationen? (Y/N/Maybe/Cancel/None of the above)", som jag blir irriterad.

Olof sa...

Det här är dock ett exempel på en bra dialog:

Bra dialog