2008-12-10

Frida och Anna, Anna och Frida

Det handlar inte om Annifrid. Det handlar om Frida Hyvönen och Anna Ternheim, två svenska schlager-artister (just nu placerar jag in all musik på en skala mellan schlager och Agoraphobic Nosebleed/Lustmord/Grotesque) som har släppt nya skivor i år.

Anna står för besvikelse. Alla hennes låtar handlar om det. Som vanligt. Och skivan är delvis därför en besvikelse. Ungefär som när Suede någon gång runt tredje och fjärde skivan blev en parodi på sig själva, så börjar Anna Ternheim bli det. I hennes låtar har det alltid just tagit slut. Det är hopplöst. Det är mörkt. "Låv" (som hon gillar att uttala det) är drivkraften i allt. Det är lite som att titta på Days of Our Lives: det finns inga andra värden i världen, allt ställs i relation till vansinnig kärlek. Det gjorde mig inte någonting på förra skivan, där det fanns vansinnigt bra låtar, som Girl Laying Down, Today is a Good Day, Such a Lonely Soul, Lovers Dream. Alltihop var bra. Det mesta på den nya skivan känns som en axelryckning.

Frida har bättrat sig avsevärt. Det monotont bankande pianot från första skivan har tonats ner och fräschats upp med arrangemang som faktiskt innehåller andra instrument. På första skivan var många av låtarna ganska meningslösa, medan de få som var bra var riktigt bra. Här är de bra låtarna fler och ännu bättre, medan vissa känns lite för spexiga för mig. Och "Oh Shanghai" är bara för mycket. International Karate, anyone? Jag har inte lyssnat tillräckligt mycket, men den här kommer jag fortsätta lyssna på.

10 kommentarer:

Twoflower sa...

Var faktiskt och såg Frida på Paradiso i söndags, vi var en liten men trogen skara besökare. Tycker precis som du att ganska mycket har hänt sedan förra skivan, men mer än någonsin är hon väldigt antingen eller. Vissa låtar på nya skivan går mig bara förbi medan vissa går rakt in, stannar ett tag och vrider om. Det är när hon blir personlig utan att bli Lisa Ekdahlskvalmig som det blir riktigt schysst.

Shakeel Ahmad sa...

Who are these two persons

Shakeel Ahmad sa...

Answer please

Please also one thing. I want to study MBA in Sweden I need to know some good universities. Please paste the information here. I would be very greatful. And the education must be in English.

Shakeel Ahmad sa...

No answer... Now you are my enemy and I will fight you and Swedish people...

puterman sa...

Hårda ord från Shakeel Ahmad. Jag är ångerfull, och bidrar med ett tips om att plugga på Blekinge Tekniska Högskola i Ronneby, för att senare göra karriär på UIQ på samma ort. Lycka till!

UL-Tomten sa...

Shakeel, you're no match for Swedish people lol. We will eat put you on the smorgasbord and have u for breakfast

UL-Tomten sa...

breakfast

Shakeel Ahmad sa...

UL-Tomten you're too shameless! If I made fun of your bible and church what would you think? If I laughed and scorned your father and grandfather would you be happy? You are just perverted son of Western who are allied against us and the prophet (praise be upon Him).

the prophet sa...

who talks about Me

Anonym sa...

Hi Shakeel! Please come to Sweden, I am sure you will get many friends here! People will love you!

Kisses