2008-12-14

Interaktionsdesign

Idag tipsar vi om att Matthew Garrett skriver om användargränssnitt i duschar. Själv nöjer jag mig med att konstatera att det är intressant att man kan lyckas göra något så enkelt som en vattenkran svår att använda.

4 kommentarer:

Olof sa...

"Själv nöjer jag mig med att konstatera att det är intressant att man kan lyckas göra något så enkelt som en vattenkran svår att använda."

Det mesta går att göra svårt att använda om viljan bara finns. Några exempel:

* Det kommunistiska kvittosystemet
* Långa kösystem med fanatiska tillskyndare (exempelvis att man inte får tillåtelse att lämna kön tillfälligt när det äntligen blivit ens tur, även om det bara är för att hämta en extra sak)
* Telefonnummer (lite som om alla sajter skulle använda IP-nummer)
* Postens delning i allehanda snabbköp/kiosker etc som inte kan någonting, och Svensk Kassaservice som aldrig är öppet

I övrigt gillar jag hur man handlar gas här (för matlagning). Man går till en bank (bara Beijing Bank fungerar för detta ändamål) och sticker in ett magnetkort för ändamålet i en automat, och får ett kvitto på att man vill köpa gas. Sedan köar man inne på banken tills det blir ens tur och berättar sedan hur många kubikmeter man vill köpa, information som skrivs in på magnetkortet. När detta är klart får man ta kortet och gå med det tillbaka till apparaten, där man sedan skriver in köpet på kortet så att det fungerar i mätaren hemma. Hur enkelt som helst!

puterman sa...

Användargränssnittet på din dusch är också föredömligt, speciellt i det att det knappt fungerar över huvud taget. Och när man blir frustrerad över detta och försöker höra något lugnande på radion så inser man att man inte ens kan få in Lugna Favoriter i Peking. Vilket påminner om vår frustration över att The Vikings låste sig när man hoppade i båten, vilket fick oss att pröva sådana oväntade tekniker som att dra i volymkontrollen på TV:n för att få spelet att fungera.

Olof sa...

Jag trodde jag hade berättat det, men jag har faktiskt flyttat till ett ställe med fungerande dusch! Inget mer Dongheng Times alltså. Den duschen är fint gjord men har det ganska dåliga gränssnittet med en kontroll för varmvatten och en för kallvatten.

För övrigt minns jag tydligt att jag trodde båten i Vikings skulle få för sig att röra på sig när jag ändrade volymen. Det hade varit ett ganska underligt användargränssnitt i så dall.

puterman sa...

Just det, jag glömde bort att du hade flyttat. Var det till Dawanglu?