2006-12-13

Sveriges svenskaste land

Fredrik Lindströms nya programserie om Sverige har haft premiär på självaste luciadagen. Han och Peter Englund sitter och pratar och är lite lagom självsäkert överlägsna. När nationalismen tas upp drar jag öronen åt mig, eftersom jag är fanatiskt antinationalistisk och inte vill avslöjas av någon billig ståuppkomiker. Men det finns inte så mycket av avslöja. Det konstateras att norrmännen är mer nationalistiska, eftersom Norge har en tradition av att styras av andra länder. Men borde inte en lärd historiker som Peter Englund ha kunnat påpeka att nationalismen från början är en skapelse av maktens män, att den finns till för att undertrycka naturliga motsättningar mellan rivaliserande grupper i samhället? Som tur är så är nationalstaterna redan i upplösning. Man kanske inte kan kalla dem en anakronism än, eftersom de existerar på ett ganska påträngande sätt, men nog känns det ganska omodernt att tänka i termer av nationalstater. Snart har internet och globalisering svept bort allt det där, och vi får hitta på andra godtyckliga uppdelningar av människor och andra varelser (svenskt fleisch, ja klar!).

14 kommentarer:

UL-Tomten sa...

Hm, du skulle tittat vidare sedan eftertexterna slutat rulla. Där visades en bortklippt scen där Peter Englund läser en dikt han skrivit (på tyska):

Nationalismus ist der Krieg der Herrscher der Welt
Gegen die Arbeiterklasse.
Und der Krieg der jetzt durch die Länder geht
Ist der Krieg gegen dich, Prolet!


Rimmen är lite corny, men resten var ganska schysst.

Jimmyroq sa...

Intressant att detta tema tas upp just nu, när jag hade tänkt skriva något om att sport egentligen är smygnationalism/-rasism/-elitism/-nazism/-whatever.

Min spaning är att sport kommer upphöra och att folk istället kommer kasta sten på varandra.

Jöns sa...

Jag blir lite fundersam på vad man menar när man säger att nationalstaterna är på väg bort. De existerar ju i högsta grad som något slags administrativa enheter där i stort sett alla tillhör någon, och internationell lag är för oklar för att (åtminstone för närvarande) utgöra något alternativ till nationella lagar.

Det är möjligt att nationalism är ett sätt att dölja klassmotsättningar inom ett folk, men det har också varit en kraft mot kolonialism. Den som är ond idag kan vara god igår, etc. Sedan kan det ju gå som Latinamerika där nationalismen riktas mot USA och används för att förneka problem på hemmaplan.

puterman sa...

Jöns: Jag menar att de borde försvinna så småningom. Men jag har lite halvtaskig överblick över vilka faktorer som styr det. T.ex. skulle det faktum att staternas existens gynnar situationen för storföretagen kunna innebära att de kommer bli kvar. Men man kan ju alltid hoppas.

Att nationalism kan användas till olika syften i ett system där nationalstaterna är något grundläggande påverkar inte min åsikt om den på något sätt, eftersom mina idéer som alltid svävar omkring uppe i det blå, som en gul luftballong. Eller är det solen?

[wv: muuah]

Jöns sa...

En fundering: med tanke på att nästan all ekonomisk utveckling sker i städer, är det fullt möjligt att vi i framtiden kommer att se något system med statsstater. Statsstaternas mängd gör att det blir opraktiskt att ha system som pass och visum. Men då pratar vi nog fortfarande flera hundra år in i framtiden.

Ludwig XIV, könig emeritus sa...

Vem pratar om mig - Staten, det är ju jag!

puterman sa...

Mjo, jag tänkte också lite längre än 10 år in i framtiden, för då kommer ju fort farande vara precis som det är nu (som är precis som det var för 10 år sedan).

Zenon sa...

Vem parafraserar min paradox

Jimmyroq sa...

När nationalstaten försvinner kommer andra grupperingar vara lika betydande (och jobbiga) istället. Såvida vi inte gett oss själva genterapi och fått bort alla inbyggda vi-och-dem-tendenser.

Herr Puterman, hur ser ditt optimala samhälle ut? Och vad gör man med de som inte passar in?

Jöns sa...

Jag tycker vi borde diskutera en viss Mondelores idealsamhälle istället. Där är fula människor ett stort problem.

Organisationen för fula människor sa...

vem skriver om oss?!

tag mail-kontakt snarast

Dyron sa...

Ni är ju helt jävla dumma i huvudet.

puterman sa...

J-Roc: Jag vet inte. Men fula människor ska det nog få finnas.

Jöns sa...

dyron: Sorry, jag ska inte skriva sådant där i fortsättningen.