2009-03-14

Enheten

Jag tittar på en TV-serie som heter The Unit. Den är ganska rolig: den handlar om en amerikansk super-hemlig specialstyrka, där alla är riktiga ninjor när det gäller att skjuta ihjäl skäggiga terrorister. And their wives, för att hela familjen ska digga skiten. Medan männen är i Irak och skjuter ihjäl skäggiga terrorister, så teamar fruarna upp och löser sina egna problem. Det är som en uppdaterad Mission Impossible, blandad med Lilla huset på prärien.

Hela grejen är uppenbarligen ett beställningsjobb från Bush-administrationen. Det är en himla massa atomvapen som planteras i amerikanska städer och mordförsök på presidenten. Terroristhotet är ständigt närvarande. Och så kryddar man med lite hets mot pacifister och christian values. Det här gör mig inte speciellt mycket, eftersom det blir löjligt uppenbart om man inte bor i det där religiöst fundamentalistiska landet på andra sidan Atlanten, där en ständig kamp pågår mellan de goda och Sauron bin Laden.

Men ibland undrar jag ändå hur de tänker. I det senaste avsnittet så drog hela gänget iväg till Filippinerna för att helt enkelt skjuta ihjäl en skäggig arab som hade dödat deras kompis. Som det framställdes så uppfattade jag det som att det handlade om personlig hämnd, snarare än om att försöka skydda Amerikas säkerhet. Hur kristet är det? Men tänker man efter så är det inte så underligt, det handlar om bara om att definiera om mänsklighetsbegreppet till att betyda en vit, kristen människa. Härligt, härligt med en stor dos humanism då och då!

Inga kommentarer: