2008-09-21

Öupen såårs

Sedan det tillkännagavs att Symbian ska bli open source så har den delen av bloggsfären försökt fatta vad det innebär. Det är tydligen svårt. Alla som blir utsatta för det första gången verkar tänka "det kommer leda till anarki". Ungefär sådär som Andrew Tanenbaum tänkte för 15 år sedan, då han kom fram till att Linux aldrig skulle funka. Och det leder inte till vilken typ av anarki som helst, det är total anarki som gäller. Du kanske sitter på Nokia och jobbar på en ny telefon, och plötsligt har någon idiot i Singapore skickat in en patch som gör att din telefon går sönder. Hur detta faktiskt skulle kunna hända i praktiken ägnar man inte mycket tankemöda åt, man antar helt enkelt att det kommer bli så. Och detta problem måste man lösa.

Jag läste någon blogpostning igår, som bland annat handlade om hur binär-kompatibiliteten i Symbian ska kunna uppehållas när Symbian blir open source. När man stöter på den typen av naiva resonemang vill man först ta sig för pannan, sen hälla i sig en panna sprit, sen slå skallen i en värmepanna. Det bloggosfären inte inser är att ingenting ändras i och med att man släpper sin kod som open source, förutom att personalstyrkan kan komma att bli mer flytande. Just så. Inte nödvändigtvis större, men något mindre lättplanerad. Det är fortfarande samma människa som kommer bestämma vad som inkluderas i nästa release. Inte någon galning i Nya Zeeland. Hur ska galningen i Nya Zeeland kunna göra det? Ska ni helt enkelt ge honom fri tillgång till ert versionshanteringssystem, och varför skulle ni göra det? Han är ju helt galen!

Det var också något förvirrat resonemang kring vilka som skulle få bidra med kod (vilket totalt motsäger antagandet ovan, om att vem som helst skulle kunna skicka in kod var som helst). Tydligen skulle man kunna få bidra med kod till open source-Symbian om man hade ett gott renommé inom branchen. Ni kanske skulle försöka lära er av de som kan det här. Bra kod är bra kod, oavsett vem som skriver den, och dålig kod är dålig kod, även om personen som skrivit den råkar vara anställd av Symbian idag. Har ni funderat på att skaffa en Linus? Det är inte svårt att inspektera kod om man kan produkten den ska in i.

3 kommentarer:

Johan sa...

de där nya zeeländarna är nästan lika illa som mexikanare!

hjon sa...

Jag funderar på att skaffa en Linus. Vad tar du för valpen där i fönstret?

puterman sa...

Personligen kostar jag inte mer än 500-1000 kronor per timme. Vill du ha en finsk Linus (typ the Linus) så går det på ganska mycket mer.