2009-05-25

Är flera för många?

Jag ser en TV-serie som heter Big Love, som var teh shit för några år sedan, när den började. Den handlar om en man, hans tre hustrur och deras horder av barn i en vanlig villaförort någonstans i Utah. Säkert Salt Lake City, men eftersom jag inte är säker så säger jag kanske.

Jag gillar den för att den ställer en kontroversiell fråga på ett hänsynsfullt sätt. Är polygami okej? I det aktuella fallet kan man avfärda det via de reaktionära och ojämlika värderingar som bruket bygger på. Men om det helt enkelt bara var mer än två personer som ville gifta sig med varandra, utan några heliga skrifter och gudomliga principer?

Det skulle antagligen inte passa speciellt många, men om det skulle passa ett gäng människor att göra det, skulle det vara fel? Vore det inte bättre om man levde i öppna polygama förhållanden än att folk går bakom ryggen på varandra? Är det bara perverst? Med tanke på hur många äktenskap som spricker så antar jag att monogami inte passar speciellt många heller.

Det juridiska, att det är olagligt, bygger antagligen på ren konservatism. Men man kan argumentera rationellt för att det är fel av olika anledningar, t.ex. att det skulle öppna upp för olika typer av skumma sekter att i någon mån få sina skumma (givetvis) idéer legitimerade.

Kommer det fortgående liberala upplösandet av traditionella värderingar så småningom göra att polygami blir lagligt? Fan vet. Men visst är det kul med sådana här saker som i stort sett vem som helst skulle fördöma utan att blinka?

10 kommentarer:

UL-Tomten sa...

Är detta bara ett väldigt krystat sätt att fria till alla oss läsare? I så fall är svaret ja.

puterman sa...

I så fall är du olaglig! Något att fundera på över jul och nyår...

Anonym sa...

Akta dej, du håller på att förvandlas till nån liberal typ!

puterman sa...

Enligt euprofiler.eu så är jag snarare sosse. :)

UL-Tomten sa...

Margot 2010!

Hälsningar: UL-Tomten.

Johan sa...

Jag klarar knappt av en fru, hur skulle jag då må om jag hade två. eller fler?

Är det ngn form av bisexualitet som finns i dessa förhållanden, borde det vara det, kan det vara det om det är mormoner, eller är det olagligt enligt gud.

Är det bara en man många kvinnor som är modellen, eller är tvärtom oxå en valid kombination?

Monogama förhållande verkar vara fail, polygama dessutom och. sexti och sjuttitalets fria förhållande verkar ju inte ha överlevt längre än till att lsd'n tog slut.

nä, då är det bättre att förlita sig på höger och vänster-handen. dem kan man i alla fall lita på.

puterman sa...

Johan, mormoner är nog ganska anti-homo. De klarar inte av att tänka sig annat än en man och flera kvinnor. Mer öppensinniga individer kan föreställa sig både det ena och det andra, lsd eller ej.

Johan sa...

jag skulle bara vilja klargöra för protokollets räkning att även om jag kan föreställa mig fler kombinationer än mormonerna betyder det inte att jag är en särskilt öppensinnig individ.

puterman sa...

Nej, man ska hålla på sitt. Det finns folk till allt.

Olof sa...

Polygami är en sådan där fråga där jag inte riktigt kan förstå varför känslorna svallar så pass, och vad gäller frågan om det bara är en man och flera kvinnor så kan jag tipsa om Tibet innan 1959, där en kvinna ofta hade flera män. Varför man hade ett sådant system vet jag inte.

Annars har Johan rätt i det mesta. Hans inställning till livet har för övrigt tonsatts av Thomas DiLeva.

WV: andrunu (dativform av andruna)