2009-05-14

Flicka

Ofta när jag sitter i Firefox eller något annat program där man kan scrolla något, så kommer jag på mig själv med att tycka illa om alla tillgängliga metoder att göra det på. Scrollbaren sitter långt borta och är liten och smal. Cursor-tangenterna är för långsamma, page down för snabb och ryckig. Det finns ett överlägset sätt att sköta det på, som dock inte har slagit igenom på skrivbordet: flickscrolla. Ta bara tag i det som ska scrollas, var som helst, och kasta iväg det i önskad riktning. Scrollbaren är fortfarande vettig som indikation på var man befinner sig, och tangentbordet är bra när man vill scrolla antingen en liten bit i taget eller sida för sida. Men att flick-scrolla är det fetaste.

5 kommentarer:

JackAsser sa...

På 90-talet införde man scrollmusen, en mycket bra uppfinning. Men nu kanske du sitter på en mac-top och använder plattan? På min PC-top kan man i varje fall scrolla genom att dra med fingret upp och ner på högraste delen av plattan. Den är dessutom accelererad på ett smart sätt så att man kan scrolla pyttelite och jättemycket om man så vill.

hjon sa...

Jag har scrollmus, men tycker nog att det är lite för ryckigt ändå om man ska läsa texten under tiden den rör sig. Klickar man med scrollhjulet så får man en ful markör som man helst inte vill ha i texten, men det blir iaf mjukt och fint. Är det att flickskrålla?

wv: tjejkast

Twoflower sa...

Om flickscrolla är att klicka med scrollhjulet så flickscrollar jag nästan alltid. Sidolister för scroll är ett otyg och ett bra exempel på skitdåligt, nedärvt UI som bara "måste-finnas-kvar-för-att-folk-är-ju-vana-vid-det-sen-Windows 1".

(wv: fenedom)

puterman sa...

Ett vanligt scrollhjul är inte samma sak. En sådan där specialmus där man kan sätta fart på scrollhjulet och det fortsätter scrolla när man släpper är det däremot. Någon sådan har jag inte, men borde nog skaffa.

Scrollhjulet i kombination med MacOS "smarta" accelleration är inte the shit, utan helt enkelt shit.

Ture Vikingsson, Nationaldemokrat sa...

kan man inte tÄnka sig en ny form av användarGrÄnsSnitt där anvÄndaren istÄllet för mus och joystick anvÄnder en form av triangulÄr linjal? jag funderar på patent på den hÄr grejen och jag ska LYCKAS!!!

mvh
Ture Vikingsson, Nationaldemokrat