2009-05-10

Bokar

Jag läser i DN att Bonniers inte går med på Googles avtal. Google vill helt enkelt inte betala tillräckligt mycket för att lägga upp deras bokar på det världsomspännande datanätet Internet. Okej.

Siri Hustvedt har skrivit en ny bok, The Sorrows of an American. Kanske inte så ny, men jag har inte upptäckt det tidigare. Jag beställer den från adlibris, tillsammans med Teratologens Hebbershålsapokryferna och lite annat smått och gott.

Samtidigt: bokförlagen jagar med hjälp av Ipred ljudboks-warezare. Förlaget Storysides VD Helena Gustafsson förklarar: "Jag tror till exempel på en sajt som Spotify fast i bokform. Strömmade ljudböcker ska vara billigare än nedladdade, den som vill äga en produkt måste vara beredd att betala." Hon verkar tycka att en mp3-fil är som skiva. Att äga mp3-filen tillför inte någonting, om man redan kan lyssna på den när och hur man vill. Men är man alltför insnöad på resonemang om intellektuell egendom så kanske man har svårt att tänka klart.

Jag läser Pluras självbiografi "Resa genom ensamheten". Jag gillar berättelserna, 50-talsnostalgin, knarkandet, de passionerade matbeskrivningarna... Men man måste nog vara ett fan för att det ska bli något mer än underhållande.

3 kommentarer:

Olof sa...

Jag är ju inte i Sverige, så jag vet inte riktigt hur folk har reagerat, men jag får intrycket av att ipred-lagen är till glädje och gamman för diverse stora företag. Det låter som om de har fått stora befogenheter att stoppa piratkopiering - eller är de bara mer benägna att uttala sig?

Sedan är det kanske lite svårt att veta hur det verkligen är med att piratkopieringen gått ned, men det påstods i alla fall i DN precis när lagen klubbats igenom (vilket jag finner lite underligt, för normalt tar det väl ett tag innan den träder i kraft?).

Olof sa...

"den" ovan syftar alltså på lagar i största allmänhet.

WV: conat

puterman sa...

Jag följer nyheterna endast sporadiskt, och de försöker i alla fall ta i med hårdhandskarna. Vilka faktiska konsekvenser det får i längden återstår att se. Tydligen ska internettrafiken ha gått ner i Sverige när lagen trädde i kraft, men de uppgifterna är tydligen inte heller helt okontroversiella.

ordverifiering: phylia