2009-06-20

Clowner etc.

För länge, länge sedan i ett land långt, långt borta, d.v.s. i Sverige för sådär 50 år sedan, så gick man på cirkus. Man såg vilda djur från Afrika, lustiga clowner och vansinniga trapetskonster. Det var nästan övernaturligt fantastiskt, det var en smak av den vida världen som man hört talas om, men låg så oerhört långt bort att man nästan måste vara en tysk eller engelsk upptäcksresande för att ha varit där. Dr. Livingstone, I presume?

Sen kom TV:n med naturprogram och cirkusföreställningar från Stockholm och Moskva. Och skämt som var jävligt mycket roligare än clowner som drattade på ändan. Och om man istället för på cirkus gick på bio så slapp man lukten av hästskit, som man på grund av industrialisering och därav följande urbanisering och runtfarande i bensindrivna fordon inte längre var så bekväm med.

Cirkus tillhör tiden för världsutställningarna och den gamla sortens naturresurskolonialism. Samtidigt påminner den som medium om TV: någon långt borta bestämmer vad du är intresserad av, och transporterar det till dig. Eftersom du är så utsvulten på allt som är spännande, så är du nöjd med i stort sett vad som helst, som hästar som springer runt, runt, pådrivna av män i lustiga hattar.

3 kommentarer:

Olof sa...

När jag var liten fanns det en man på andra sidan dalen. Han kunde inte förstå hur Gud, som var så klok, kunde ha skapat något sådant som cirkusar, när man kunde ligga i sin säng och sova så skönt istället.

Så skulle Slas kunna ha uttryckt sig. Men när jag var liten (alltså 8-10 år) kom cirkusarna under en period väldigt ofta, så ofta att man fick intrycket att Cirkus Mustang och Cirkus Europa hade sina huvudkontor i Östhammars kommun (vilket de kanske också hade?).

puterman sa...

Vilken seriös cirkus väljer inte att förlägga sitt huvudkontor till Östhammars kommun, där det finns fler lejon och elefanter än kor, människor, hundar och myggor tillsammans?

[wv: savvy]

Olof sa...

Jag försökte hitta info om Cirkus Mustang på nätet. Dels fanns det en nyhet om att de blivit förbjudna att handha djur i Sverige (de kommer från Tyskland), dels en nyhet med en trasig länk om att ett antal elefanter hade slitit sig från cirkusen och trampat sönder någons trädgård.

I den här vevan kom jag också in på FFE (Föreningen Försvara Elefanterna) och sedermera Djurens Rätts blogg. Det finns så mycket webbsidor så.