2009-06-18

Femton böcker

Hittade det här på Fejan: "Rules: Don't take too long to think about it. Fifteen books you've read that will always stick with you. First fifteen you can recall in no more than 15 minutes..." Varför inte, det brukar vara så på den här bloggen att datanörderier och boknörderier avlöser varandra, för att då och då blandas med lite filosofinörderier och andra nörderier, så vi kör:

Knut Hamsun: Markens gröda
Halldor Laxness: Islands klocka
Elsie Johansson: Glasfåglarna
Franz Kafka: Processen
Pär Lagerkvist: Dvärgen
Jean-Paul Sartre: Varat och intet
David Christian: Maps of time
Hanne Örstavik: Vecka 43
Gilgamesh-eposet
Douglas Adams: The Hitchhiker's Guide to the Galaxy
Njals saga
Philip K. Dick: Valis
Charles Bukowski: Min oskuld och Pearl Harbour
Alf Henriksson: Alla tider
Brian Kernighan och Dennis Ritchie: The C Programming Language

Det där blev inte speciellt jämställt, men det är ganska mycket så min bokhylla ser ut. Några andra som hade kunnat vara med på listan är Göran Thunström, Siri Hustvedt, Annie Proulx, Majgull Axelsson, Vilhelm Moberg, Moa Martinsson, Jan Fridegård och Martin Heidegger.

Vän av tvåor gläder sig säkerligen åt att se två isländska böcker, två historieböcker, två norska böcker, två kvinnliga böcker, två scifiböcker, två urgamla böcker, två nördar som skrivit en bok tillsammans och två gånger två nobelpristagare.

2 kommentarer:

Olof sa...

De två isländska böckerna gläder mig. De två urgamla böckerna däremot, vet jag icke vad det är för gottet att sätta tänderna i. (Här kommer Bo med en invändning. Vilken?)

WV: reptric

puterman sa...

Gilgamesh-eposet är typ den äldsta boken av alla och Njals saga är också tillräckligt gammal för att kvalificera sig som "urgammal". Båda är fulla av mystiska och avlägsna tankegångar och vansinniga berättelser.

Dessutom tror jag att du har mitt ex av Gilgamesh-eposet på lån sedan ett par år tillbaks. :)