2006-06-13

Kära sökfunktion, jag hatar dig

Kära sökfunktion, jag hatar dig

Har man en gång fått smak på något bra, så står man inte ut med de dåliga alternativen. T.ex. så tycker man intensivt illa om sådana där sökdialoger som man får upp i många program, om man använt program som fattar hur det ska funka. Idealet heter givetvis vim, där man trycker på '/' och sedan skriver det man vill söka efter (i statusraden under själva texten), varpå det söker från markören och framåt. Trycker man sedan 'n' så kommer man till nästa träff.

Ganska bra är det även i firefox, med den skillnaden att man här inte har någon markör, och alltså inte riktigt vet var sökningen börjar.

Fruktansvärt dåligt är det i program där man får upp en dialog som lägger sig ovanpå texten man vill söka i, så att texten där träffen faktiskt kommer kanske inte syns. Några exempel på sådana skitprogram är Visual Studio, den där värdelösa hjälpläsaren i Windows och den annars ganska fina webbläsaren links.

Med tanke på hur bra de där jävla Apple påstås vara på användargränssnitt så undrar jag givetvis hur det funkar i Macintosh-program som Safari. Please enlighten me, or I will wade in your blood... !!! ... ??? :POIUH!@#$%!@$%

10 kommentarer:

Jimmyroq sa...

Safari, schmafari...det första jag gjorde när jag blev med Mac var att installera Firefox. Fast Spotlight, den inbyggda indexerande sökfunktionen, fungerar i allafall ganska bra.

Jöns sa...

Also arbeitet die Safari: option-F slänger upp ett litet dialogfönster där man skriver in sökordet, sedan söker man med knapparna eller trycker option-G för att hitta nästa ord. Kan hålla med om att Firefox är mer praktiskt när det gäller sökning, men å andra sidan tror jag det där krockar med hur andra program funkar eftersom det är tänkt att man ska använda samma interface-guidelines i alla program.

Jimmy: Mer kul. Prova att hålla musknappen nedtryckt i ett Firefox-fönster samtidigt som du kollar CPU-användning. Detta förstår jag inte riktigt vad det är för gottet att sätta tänderna i?

Linus: Minns du vad "list s" gjorde på Amigan?

Jöns sa...

Jag är ju bra på att läsa innantill, hähä. Det var ju just sökdialogerna du var förgrymmad på, och jag kan hålla med om att det är jobbigt. Men jag kan antyda att hjälp kanske är på väg för en viss webbläsare.

puterman sa...

Jöns: Gör det enda rätta. Jag antar att du har total access till master-CVS:en på Apple. Fixa sökningen så att den funkar. Döda alla som går emot dig (det är så man löser konflikter i den riktiga världen). Om t.o.m. Macintosh-jävlar slänger upp idiotiska sökdialoger så är det jag och Usama mot resten av världen. Nu kör vi! Nu dör vi! Nu är det kört!

Jimmyroq sa...

Intressant det där med musknappen. Högra CPU:n sköt i höjden. Man skulle kanske kunna kalla det en bugg?

while (buttonIsPressed) [
if (buttonIsReleased) break;
]

Eventhanterat sånt här kanske inte fungerar? En annan fråga (välkommen till Linus blog för Mac-frågor): hur får man fram måsvingarna?!? Jag har inte börjat skriva kod på macen än och det här är ju sjukt. Jag lyckades verkligen inte hitta.

Jöns sa...

Det är the bad. Jag brukar skifta till amerikansk tangentbordsuppsättning när jag ska skriva måsvingar och annat. I och för sig gör det inte mig så mycket, men det är trist om man inte normalt behöver skifta mellan språk sådär.

Jöns sa...

Jimmy: Känner du till "the Blob"? Det är en odokumenterad grej som jag såg på Wikipedia:

Exposé (Mac OS X)

Kanske inte så nödvändigt, men om man har massor av fönster öppna i en applikation samtidigt (Xcode exempelvis) kan det vara rätt praktiskt. Annars kan ju inte Exposé slå workspaces under andra Unix-varianter, en väldigt praktisk sak jag någon gång hoppas de får för sig att lägga till.

UL-Tomten sa...

Man kan få en markör i Firefox om man vill. F7. Try it, you'll like it!

Anonym sa...

Here are some links that I believe will be interested

Anonym sa...

Your site is on top of my favourites - Great work I like it.
»