2007-06-11

Den ohederlige Thorbjörn Fälldin

Jag roades av den här debattartikeln om äktenskapets helgd. Jag tycker dock att det är lite starkt att kalla Fälldin för ohederlig. Det är inte ens ett debattknep att konstruera argument som stödjer ens åsikter. Det är så det fungerar. Det är svårt att tänka klart kring sina egna åsikter och varför man har dem. Om man påstår att man har dem av rationella skäl så lider man av en vanlig brist på självinsikt. I det här fallet, som så ofta annars, är det också roligt hur man kan måla in sig i ett hörn när argumenten inte är genomtänkta. Nu är det spännande: kommer det glada gänget Thorbjörn, Alf och Ingegerd att svara?

Fälldins och hans anhang resonemang påminner starkt om det klassiska (i min bok) argumentet för att människor har rätt att utnyttja andra varelser hur de vill. Människor har självmedvetande och möjlighet att göra upp planer för sina liv, vilket inte korna, morötterna och myggorna har. Just ja, det finns gravt utvecklingsstörda individer som varken är självmedvetna eller har möjlighet att göra upp planer för sina liv. Nej, men deras gener innehåller potentialen för att utveckla sådana förmågor. Såja, då har vi sorterat ut det enda som både kan sägas vara positivt och som skiljer oss från andra på jorden levande varelser. Nu kan vi sätta oss ner och vänta på rymdvarelser med en högre intelligens som för samma resonemang, men hävdar att det som ger dem rätten att utrota andra är att de har förmågan att inse gzg, raka sina tre pungar med tankekraft och att resa bakåt i tiden i ett propellerdrivet flygplan.

6 kommentarer:

puterman sa...

Det bästa med det här blogginlägget är för övrigt att jag helt och hållet undviker att bli polemisk.

Anonym sa...

Nej, det är det näst bästa.

Anonym sa...

Det finns bättre motargument, som att uttala sin motståndares argument med fånig röst. Frågan är dock hur man gör det bäst i skrift.

Anonym sa...

Sedan måste jag säga dig, puterman, att jag blir oerhört besviken och chockad av ditt påstående att åsikter inte bygger på rationella skäl. är väldigt ledsen trodde du var vidsyntare än så

signatur en före detta läsare av din blogg

puterman sa...

jöns: Jag tror att ganska många skulle påstå att Thorbjörn Fälldin uttalar sina egna argument med fånig röst. Vad kallas det debattknepet?

Crom! sa...

Att kunna raka pungen med tankekraft, det vore smutt.