2007-06-05

Islamkritik

Jag läste någon debattartikel på dn.se, som jag inte tänker länka till, eftersom den var så ytlig. Islams kvinnosyn, den bisarre stormuftin, frånvaron av islamkritik i Sverige. Det handlar inte om islam, utan om allmän religiös fundamentalism. Det är populärt med islam just nu, för ingen spränger bomber i pastor Phelps namn (och de som sprängs i pastor Bushs är helt okej). Det handlar om problemet med den religiösa idén: att acceptera något och vägra tänka kritiskt kring det. Att kunna basera resonemang med långtgående konsekvenser på auktoritetsargument. Detta är den definierande egenskapen för institutionaliserad religion. Sen spelar det ingen roll om det är talibaner eller jolmiga präster i svenska kyrkan som för diskussionen. Om man försöker föra resonemang kring kritik mot olika religioner utan att ens ha fattat detta så är det bättre att hålla tyst. Gör man det dessutom med utgångspunkten att det på något grundläggande sätt är mer rationellt att göra en allegorisk snarare än en bokstavstrogen tolkning av en religiös skrift så skulle jag rekommendera skamvrån.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Lisbeth Lindeborg ger uttryck för idéer som enligt Mattias Gardell är bl.a ytlige, ahistoriska och i avsaknad av ett maktperspektiv. Å andra sidan är Gardell allmänt avskydd av högerbloggar och vissa ledarskribenter.

Hursomhelst använder hon "ty" ymnigt vilket alltid är ett tecken på opålitlighet.

Anonym sa...

Oavsett vilket blev jag sjukt sugen på en stormuffin.

Anonym sa...

ni är bara töntar ni försvarar islamo fascisterna. själv står jag på frihetens barrikader men det vill väl inte ni som bara försvarar diktatuter.

mvh
leif

Anonym sa...

ymnigt

Anonym sa...

islam är också bra men det finns en fel aktig dum variant som heter islamism. den vill bara förslava folk. som tur är kämpar tony blar mot dem:

http://economist.com/opinion/displaystory.cfm?story_id=9257593