2007-05-18

Stallmannen

Igår var jag till Linköping och lyssnade på Richard Stallman, som pratade om copyright. Han är duktig på att prata. Han pratar långsamt och tydligt och strukturerat. Det han säger är väl genomtänkt. På senare år har han blivit mer öppet allmänpolitisk, vilket känns befriande, eftersom resonemangen om fri mjukvara kan kännas ganska inskränkta om man inte sätter in dem i ett större sammanhang.

Fast samtidigt, jag har själv väldigt svårt för argument mot att kämpa för en viss sak, eftersom det finns andra saker som är viktigare. Det är ett vanligt sätt att avfärda sådant man inte sympatiserar med: varför tänka på miljön när det finns människor som svälter, varför tänka på jämställdhet mellan kvinnor och män i Sverige när det är så mycket värre i Afghanistan, varför tänka på djuren när det finns människor som lider? Hur ska man göra då? Tillsätta en kommitté som avgör vilken fråga som är viktigast och sen få alla att lägga sin energi på att lösa det, och sedan gå på det näst viktigaste problemet? Frihet att använda datorprogram, det skulle kunna beskrivas som ett ilands-problem, men resonerar man inte utifrån ett ganska snävt ilands-perspektiv själv då?

När Richard Stallman diskuterar copyright så kritiserar han samtidigt hur våra regeringar styrs av storföretagen, snarare än av väljarna. Och är inte det ett seriöst problem, så säg.

6 kommentarer:

ul7 sa...

Putermans dagbok är en flod av hat.

Anonym sa...

Ibland kan vissa frågor kännas för mycket som ältande av principer för att vara riktigt meningsfulla, som exempelvis kårobligatoriet, vilket gör att jag har svårt att känna vare sig upprördhet eller vilja att engagera mig i frågan. Fri mjukvara och upphovsrätt är å andra sidan saker som påverkar oss en hel del (och då inte bara i i-länderna).

En rolig sak med resonemanget att något är värre i u-länder och att vi därför sysslar med hårklyverier "här", är att det aldrig gäller frågor som yttrandefrihet och personlig integritet.

Anonym sa...

- Hur styrs regeringen?
- Inte alls, den styr sig själv.

puterman sa...

Jag håller med om att man kan tycka att vissa frågor verkligen är löjliga, men det finns de som skulle beskriva tjafset om kårobligatoriet som en "viktig principfråga", så vad ska man göra? Det som är bra att det finns tillräckligt många människor för att alla problem ska få uppmärksamhet av någon.

- Hur styrs sametinget?
- Av Gnunilla Macintorsk!

[wv: qbaap]

jimmyroq sa...

Viktiga principfrågor har vi alladeles för få av!

Att inte åka med Herr Busschauffören är en sådan.

puterman sa...

Don't mess with mr. The Bus Driver.