2007-09-16

Erik Anders From

Erik Anders From föddes år 1805 i Snävsta by, Bygårda socken, som enda barn till backstugusittaren Erik Oskar From och hans hustru Asta. Redan tidigt visade han en stor fallenhet för skapande verksamhet: vid åtta års ålder uppförde han en tre meter hög pyramid av lera, vid tio, med järsgårdsstörar som medium, en staty av hans majestät konungen, och på sin konfirmationsdag visade han stolt upp ett hexagonalt kalhygge med en omkrets av 2500 meter.

Mot sina föräldrars vilja lämnade han torpet för att söka lyckan som dräng i grannsocknen, Lagesta. Mot hans önskan att göra karriär inom jordbruket stod alltid driften att uppföra underliga, skrämmande skapelser. I tjugoårsåldern hade han skapat förvirring i sin omgivning genom att bygga uppochnedvända lador, svävande höstackar och underliga, naturvidriga odjur av alla de slag, av skiftande material och kvalitet.

Vid tjugotvå års ålder gifte han sig med pigan Anna-Karin Mattsson, som strax därefter lämnade honom för en tjugofem år äldre gårdfarihandlare. Erik Anders lät sig dock inte nedslås av detta, utan tog sitt mindre uppskattade skapande till en ny nivå, då han började tillverka skor och stövlar. Efter att på rekordtid ha lärt sig hantverket ägnade han de följande två decennierna åt att producera en lång rad bisarra fotplagg, alltid som enstaka examplar. Han hånades och bespottades, men hade stadig inkomst från sina skor, som var billiga, fotriktiga och mycket hållbara.

I fyrtioårsåldern bröt han upp och flyttade till Örebro. Där ägnade han resten av sitt liv åt att måla ikoner, som exporterades till Grekland, Ryssland och Bulgarien.

Erik Anders From dog av okänd anledning plötsligt på hösten 1846. Enligt lokal mytbildning hämtades han från sin dödsbädd och fördes till sin skapare av tre himmelska änglar. Han är idag okänd av de flesta, men minnet av denne märklige man har levt vidare till denna dag. Under en kort period i början av 1980-talet blev han föremål för ett flertal postmoderna forskningsprojekt, men sedan dess har han återvänt till sin forna anonymitet. På Lagesta hembygdsgård hålls årligen utställningar av hans skor och stövlar, som är de enda av hans verk som har bevarats.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Erik Anders From verkar vara en konstnärlig särling av klass, väl värd att uppmärksamma. Tyvärr glömmer människor alldeles för lätt bort dessa unika individer.

För min del påminner Erik Anders Froms fritänkande skapande mig om Hans Freeberling, en konstnär från Liechtenstein, som gjorde stora rubriker för ett antal år sedan. Filmskaparen och konstprofessorn Georg Paul Thomann är en annan person som jag osökt kommer att tänka på.

puterman sa...

Två härliga exempel på konst som egentligen inte finns, eller hur det nu blir.