2008-07-08

Bra eller dåligt

Möjlig undertitel: Kvasi-Linus på nya äventyr.

Från dagensskiva:

Det finns lovande band och lovande band. De, som exploderar likt supernovor redan i första andningen, och sedan finner att de inte har något kvar. De som börjar lite vingligt och sedan blommar ut. Och sedan har vi den tredje sorten. De som aldrig blir något annat än lovande. De som ständigt balanserar på slak lina någonstans emellan lysande och medelmåtta.


Jag tycker det låter för oförlåtande. Det finns olika typer av värden med musik. Ett kan vara att det är roligt att spela. Men oftast talar man om hur publiken uppfattar det. Vi gamlingar har en förmåga att tänka i termer av skivor. I värsta fall i termer av en hel katalog. Men kan det inte räcka med att man blir överraskad av något första gången man hör en viss låt? Eller att man hittat på en grej, som andra dock senare har gjort bättre. Personligen skiter jag i om Ladytron aldrig kommer räknas som ett stort band, för mig räcker det med att de har gjort låten Ladybug. Det kan vara helt orelaterade saker också, som att någon har gjort en skiva som jag råkar höra vid exakt rätt tillfälle. Musik behöver inte hålla. Den behöver inte vara perfekt. Den kan vara bra ett litet tag. Det finns alltid annan musik att lyssna på om man tröttnar. Tur är det, för jag tror inte att jag hade varit speciellt entusiastisk över musik om jag fortfarande lyssnat på Kiss, W.A.S.P. och Twisted Sister.

4 kommentarer:

Olof sa...

Jag hade tänkt skriva "Japapaner? Skärpning!" men noterar istället:

1. dagensskiva verkar bjuda på mycket intressanta metaforer, som att en saxofon fiser i bakgrunden eller att ett band exploderar likt en supernova i första andningen.

2. De som värderar musik utifrån band är lite som de som diskuterar filmer utifrån ingående skådespelare, vilken regissör som gör filmen, eller skriver saker som "Tom Cruise försöker döda Hitler i Hollywoods nya blockbuster".

Olof sa...

Detta vet jag inte riktigt vad det är för gottet att sätta tänderna i:

"Speciellt Kletvas plats på det här albumet är väldigt svår att justifiera"

puterman sa...

Don't get me started on folk som försöker uttrycka sig lite fancy och slirar till på något i stil med "justifiera".

Olof sa...

Ingen fara! Min åsikt konflikterar inte med din.