2008-08-20

Buddhist, javisst

Idag åt vi middag på en buddhistisk restaurang, en mycket märklig upplevelse. För att komma in fick man passera en bom, kontrollerad av säkerhetsvakter. Innanför bommen fanns en parkering, från vilken man leddes av munkar, genom en labyrint av alléer och korridorer till ingången till själva restaurangen. Väl där fick man händerna insmorda med illaluktande olja, medan orangeklädda munkar slog på gonggongar och tutade i horn runt omkring en.

Vid bordet var man först tvungen att vänta tre minuter under absolut tystnad innan man fick in dryckesmenyn. I den två meter långa menyn fanns det ett stort antal ganska dyra fruktdrycker att välja mellan, varav alla av någon anledning innehöll spenat. Vi beställde varsitt glas spenatjuice. Dryckesmenyerna plockades bort och vi fick de ännu större matmenyerna. Vi beställde in vegetarisk pekinganka och lite annat smått och gott. Maten bars in på lotusblad av några damer som sedan stod kvar några minuter vid vårt bord och rabblade mantran. Riset hade färgats grönt, eftersom buddha tydligen inte tyckte om vitt ris.

När vi hade ätit klart och ville betala så fick vi inte gå förrän vi ätit frukt. Frukten kom i en skål som det rykte kolsyreis ur. Vi åt upp frukten och betalade. När jag fick tillbaks växeln så var det mycket mer än vad jag hade väntat mig (flera hundra, faktiskt), vilket förklarades med att det är buddhistisk sed att ta mindre betalt än man först sagt. Vi gick därifrån med fickorna fulla av pengar. På utvägen gick man en annan väg. Ett av rummen man gick igenom kantades av män i blå dräkter som slog träpinnar mot varandra.

En ovanlig upplevelse, men maten var god. På tunnelbanan hem hände inget konstigt alls, vilket på något sätt kändes lite underligt.

6 kommentarer:

Johan sa...

men, du snackade om parkering, sen tog ni tåget hem?

Simon sa...

Nice!

Jag gillar systemet med att ta mindre betalt än man först sagt. Det är precis som i USA, fast tvärtom.

hjon sa...

Jag ska bara anlita buddhistiska hantverkare i framtiden. Fatta chocken man kommer få när priset elektrikern sa verkligen innefattade moms! Inga som är listade i Gula Sidorna dock, får väl ringa runt och fråga. Kanske kan spåra upp dem och samla dem på en hemsida, som jag först säger kostar pengar att vara med på, men sen är det gratis och istället översållat av reklam? Far out!!!

hjon sa...

Din beskrivning av The Buddhist Lodge fick mig att associera till hur roligt det vore om de började tillverka kondomen Nam-Nam igen och marknadsförde den med "Your favourite gum is coming back to style." - Visst vore det hysteriskt roligt!?

puterman sa...

johan: Man gick in via en parkering.

Jon "dicksmoker" Lundmark slår till igen.

hjon sa...

puter: Känn dig rökt.